Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Prevalcuje procesor M1 konkurenciu a stane sa legendou?

Dec 23, 2020

Spoločnosť Apple natlačila 16 miliárd tranzistorov do jedného mikročipu. Je to vôbec legálne? MacBook Air s mikročipovým procesorom M1 vraj vo výkonnosti predbehne najbrutálnejšie stolové počítače od Intelu. V čom tkvie potenciál procesoru M1? 

Terminátor

Procesor M1 je skutočný Terminátor medzi procesormi. Skladá sa zo štyroch výkonných a štyroch úsporných jadier. Treba podotknúť, že súčasné dvojjadrové MacBooky Air sú schopné využiť len štyri výkonné jadrá. Nechýba ani osemjadrová grafika, ktorej GPU je podľa názoru odborníkov najrýchlejšia na svete. Pri JavaScripte má 1,5-násobne vyššiu a 3-násobne rýchlejšiu odozvu než počítače predošlých generácií. 

Dulin/Shutterstock.com

Malý, a pritom taký obrovský

Procesor M1 je kombináciou viacerých čipov. Nájdeme medzi nimi:

  • Thunderbolt
  • CPU
  • GPU
  • Neural Engine
  • bezpečnostný čip
  • a mnohé ďalšie. 

Môže sa pochváliť najrýchlejším CPU na svete. Procesor M1 je vyrobený z 5nm procesoru. Apple vyrobilo čip, ktorý je pri minimálnej veľkosti schopný podať maximálny výkon. To, že MacBook Pro 13 dokáže na jedno nabitie fungovať až 20 hodín, je toho krásnym príkladom. Jadrový Neural Engine zvládne až 11 biliónov operácií za sekundu.

Kde sa M1 používa?

Po novom je procesor M1 prítomný v MacBooku Air, MacBooku Pro 13 a Macu mini. Čo je zvláštne, je to, že vo všetkých spomínaných zariadeniach je takmer totožný procesor. MacBook Pro tak prišiel o jedno zo svojich privilégií, keďže bol odjakživa považovaný za výkonnejší, čo sa odôvodňovalo vyššou cenou. 

Rozdiely medzi MacBook Air a MacBook Pro 13

Odteraz je jediný rozdiel medzi MacBookom Air a MacBookom Pro 13 ten, že MacBook Pro je väčší, má o čosi lepšiu výdrž, aktívne chladenie, kvalitnejší mikrofón, väčší akumulátor a touchbar. Jediný malý rozdiel, čo sa týka procesoru M1, tkvie v tom, že MacBook Air má iba 7 jadier GPU, zatiaľčo MacBook Pro 13 má 8 jadier GPU, rovnako ako 8 jadier CPU. 

Titulná foto: Hadrian/Shutterstock.com

Kategórie