Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Poznáte funkciu Back Tap?

Dec 30, 2020

Možno ste to nezaregistrovali, no v rámci operačného systému iOS 14 Apple zotrelo hranicu medzi hardvérom a softvérom. Používatelia iPhonov si najnovšiu vychytávku nevedia vynachváliť. Poznáte funkciu Back Tap?

Hardvér alebo softvér?

Je to niečo medzi. V najnovšom operačnom systéme totiž Apple prišlo s nápadom, ako využiť zadnú stranu telefónu. Spravili z nej jedno veľké multifunkčné tlačidlo, ktoré reaguje na ťukanie prstom. Účel, aký má tlačidlo spĺňať, si môžete individuálne zvoliť v nastaveniach zariadenia. 

Čo Back Tap dokáže?

Vďaka spolupráci so softvérom a skratkami je tlačidlo multifunkčné a možnosti jeho využitia neobmedzené. V nastaveniach zariadenia si zvolíte, na čo ho chcete používať a užívate si rýchly a bezstarostný prístup. Môžete si nastaviť až dve skratky, keďže podporuje dvojité aj trojité poklepanie. Vďaka tejto funkcii sa môžete v priebehu sekundy skontaktovať so Siri, otvoriť špecifickú aplikáciu, web stránku či spraviť screenshot. A ešte omnoho viac. 

TIP: Pomocou Back Tap môžete ovládať aj klávesové skratky.

Neviditeľné tlačidlo

Výhodou tlačidla je to, že ho nevidíte. Tlačidlo fyzicky neexistuje a zadná strana krytu vášho iPhonu vyzerá rovnako ako predtým. Žiadnym spôsobom teda nenarúša vycibrený Apple dizajn. Ako sme už spomínali, je to revolučný spôsob prepojenia hardvéru a softvéru. Bez softvéru ho nespustíte, no tlačidlo samotné hardvérom nie je. Tento princíp sa už pokúšala uplatniť aj iná značka smartfónov, avšak bez úspechu. Až budúcnosť ukáže, či sa nová funkcia uplatní.

Ako aktivovať Back Tap?

  1. Prejdite do Nastavení.
  2. Zvoľte možnosť Prístupnosť.
  3. Zvoľte možnosť Dotknite sa.
  4. Scrollujte nižšie a vyberte položku Späť.
  5. Stlačte Double Tap alebo Triple Tap.
  6. Z nasledujúceho zoznamu podporovaných aplikácií si vyberte tie, ktoré chcete ovládať pomocou funkcie Back Tap.

Titulná foto: Russ/Shutterstock.com

Kategórie