Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

MagSafe 1 vs Magsafe 2 vs USB-C

Dec 16, 2020

Ktorý adaptér potrebujem, ak vlastním novší MacBook Pro? Rozdiel medzi MagSafe 1, 2 a USB-C je markantný. Každý pasuje na iné typy Macbookov. Aby ste v tom mali raz a navždy jasno, spravili sme zhrnutie. Nech sa páči, čítajte.

MagSafe 1

MagSafe 1 sa na trhu prvý raz objavil v roku 2006. Neprišiel sám, ale ako pomocná barla originálneho MacBooku a MacBooku Pro. Používal sa aj pri prvom MacBook Air, hoci mal trochu tenší konektor. MagSafe 1 bol v kurze do roku 2009, potom sa až do roku 2012 používala L verzia tohto adaptéra, ktorá bola robustnejšia. 

Apple myslel na zákazníka a umožnil majiteľom staršieho MagSafe 1 pripojiť sa redukciou k novším zariadeniam využívajúcim MagSafe 2. Opačne to však možné nie je. 

LED svetlo veľkosti špendlíkovej hlavičky umiestnené v prostriedku tela konektora signalizuje oranžovou farbou stav dobíjania, zelenou farbou stav “hotovo”. Vďaka magnetickému zakončeniu sa adaptér automaticky pripojí k počítaču. 

Aký adaptér používať?

Adaptéry prispôsobené MacBookom vyrobeným pred rokom 2010 neodporúčame používať s modelmi z roku 2010 a mladšími. Vždy používajte pôvodný adaptér

MagSafe 2

MagSafe 2 sa používal na MacBookoch od 2009 do 2017. Nepoužíval sa hneď na všetkých MacBookoch. Do 2012 ho nájdete len na MacBooku Air. Po 2012 až do 2015 na MacBooku Pro.

Je dlhší a tenší ako starší MagSafe 1. Stačí sa pozrieť na nabíjací slot. Konektor je navrhnutý tak, aby sa vďaka magnetickému zakončeniu automaticky prichytil na nabíjací slot. MagSafe 2, rovnako ako MagSafe 1 či USB-C kábel nabíja v aktívnom, spiacom aj vypnutom režime.

USB-C

Tento druh portu sa vyskytuje u MacBookov Pro uvedených na trh po roku 2016 a Air po roku 2018 . Ideálne je používať USB-C nabíjací kábel, ktorý ste dostali k vášmu Apple zariadeniu. Niektorí ľudia totiž kreatívne, ale nie veľmi efektívne používajú nabíjacie káble zo smartfónov. Tie však len zriedka dosahujú nabíjací výkon pôvodného Apple kábla, takže nabíjanie trvá dlhšie. Správnu verziu nabíjacieho kábla si overíte na externom kryte, kde je napísané sériové číslo

USB-C dokáže preniesť USB signály z rôznych alternatívnych protokolov. Výhodou je aj reverzibilná orientácia kábla a malá výška konektora, iba zhruba 2,4 mm. Na prenos obrazu musí byť označený ako Thunderbolt.

TIP: Ak sa na USB-C kábli nachádza nápis “Designed by Apple in California. Assembled in China”, ale chýba sériové číslo, pravdepodobne máte nárok na náhradný kábel.