Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Ako fotiť s iPhonom v noci bez nočného režimu

Jan 20, 2021

Funkcia nočného režimu je na novších modeloch iPhone už pomerne namakaná. Niekedy to ale nestačí. Niekedy je nočný režim jednoducho “príliš”. Príliš kontrastný, príliš ostrý, príliš gýčový… Ako na fotenie iPhonom bez použitia nočného režimu?

Noc je zmena

Zatiaľ čo my noc vnímame ako zhluk čiernych hodín, počas ktorých bez pomoci ohňa alebo elektriny takmer nič nevidíme a väčšinu času z nich prespíme, našim smartfónom sa naskytá výhľad na nový svet. To, čo je počas dňa všedné a nezaujímavé, sa počas noci mení. Jedine v dobrom.

Krajina, ľudia aj predmety z každodenného života získavajú umelecký nádych. Už ho len zachytiť. To, že svetlo je základom fotografie, vie každý amatérsky fotograf. Umenie tkvie v tom, ako využiť nedostatok svetla vo svoj prospech. 

TIP: Je rozdiel, či fotíte v čiernobielom režime, alebo fotku do čiernobieleho režimu iba prevediete. Sme za možnosť číslo jeden. Hlavne, čo sa nočného fotenia týka. 

Fotenie iPhonom: Ako na to

iPhony prichádzajú s celým radom vychytávok, ktoré doslova menia všedné fotografie na nevšedné umelecké kúsky. Fotografom sa dnes môže stať každý. Len málokto so sebou vláči polkilový foťák. iPhony sú omnoho praktickejšia alternatíva. A musíme priznať, že viac než so slušným výkonom. 

Nemusíte poznať všetky najnovšie vychytávky, aby ste s vaším iPhonom mohli nasekať pár senzačných záberov. Nemusíte v tom vedieť plávať, stačí, že sa nebojíte omočiť si prsty a trochu sa počľapkať na plytčine. Zbežne si prebehnite nastavenia fotoaparátu a skamaráťte sa so základnými funkciami. Fotenie iPhonom je zábava, tak si to užite. 

Kecanie nám ide, ale kde sú tie skvelé rady, pýtate sa možno. Nechoďme okolo horúcej kaše. Nech sa páči. 

Zníženie jasu

Jas je pri fotení nočných fotiek vaším najväčším nepriateľom. Ešte pred fotením ho znížte. Sledujte, ako sa mení obraz zaznamenaný na obrazovke a prispôsobte tomu silu jasu. V zásade platí, že čím nižší jas, tým výraznejší dojem. Vaša nočná fotka bude vďaka tomu pôsobiť živo. 

Portrétový režim

Pred večerným fotením si nastavte portrétový režim. Ostrejšie vynikne popredie a tmavé pozadie sa viac rozplynie. 

Čiernobiely režim

Tento tip sme si nechávali na záver. A hádajte čo. Vôbec nie náhodou. Máme totiž za to, že je naozaj skvelý. Ostatne, čo v čiernobielom režime nie je, všakže? Vieme, čo hovoríme. BW režim patrí k všeobecne najpoužívanejším režimom a fotografickým filtrom. Použite ho aj vy a uvidíte, aké úžasné nočné fotky sa dajú zachytiť iPhonom, dokonca bez použitia nočného režimu. Kto potrebuje farby, veď je noc, všetko je aj tak viac menej čiernobiele. BW režimom docielite vyššiu kvalitu, krajší obraz a viac detailov. 

Kategórie