Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Detailný pohľad na LiDAR

Jan 13, 2021

LiDAR je technologická novinka, ktorou Apple zase raz posunulo métu. Bariéry sú rozbité, kocky hodené. Čo sa za tajuplnou skratkou LiDAR v skutočnosti skrýva? To a ešte omnoho viac si vysvetlíme v tomto článku. 

Čo je to LidAR

Skratka predstavuje slová “Light Detection and Ranging”, čo v preklade znamená “Svetelná detekcia a nastavenie vzdialenosti”. 

Kašľať na zdĺhavý a suchý úvod, začnime rovno niečím šokantným. 

VEDELI STE O TOM, ŽE: Zložitejšiu a výkonnejšiu verziu LiDAR technológie využíva aj NASA pri misiách na Marse?

Samozrejme, verzia, ktorú nájdeme v iPade Pro, je podstatne menšia než tá od NASA. 

ToF alebo LiDAR

ToF (áno, ďalšia tajuplná skratka), v preklade do ľudštiny “Time of FLight”, je technológia s širokým poľom využitia. V súčasnosti ju obsahuje väčšina smartfónov. Je vysoko pravdepodobné, že ju vo svojom zariadení máte aj vy a pravidelne ju využívate bez toho, aby ste o tom tušili. 

Výsledok práce ToF technológie by sme mohli zhrnúť ako “bokeh efekt”. ToF dokáže pri fotení portrétu viac menej presne zmerať hĺbku a rozostriť pozadie, čím vznikne kontrast, ktorý všetci Instagrameri tak veľmi milujú. 

LiDAR je ToF na steroidoch. Výkonnejší, sofistikovanejší. Detaily zaznamenáva s väčšou presnosťou a dokáže zachytiť predmety v priestore v reálnom pomere. Vďaka tomu je užitočný predovšetkým pri rozšírenej realite. Jeho uplatnenie vo virtuálnej architektúre, interiérovom dizajne a AR hrách bude v dohľadnej budúcnosti neoceniteľný. 

Ako funguje LiDAR skener

LiDAR vysiela do svojho okolia viac ako 5000 laserových lúčov, ktorými mapuje vzdialenosti a rozmery objektov. Nemusíte sa obmedzovať iba na interiér, snímať môžete aj v exteriéri. Senzor funguje na podobnom princípe ako echolokácia, ktorú využívajú delfíny či netopiere. 

Zariadenie zaznamenáva čas, ktorý trvá laserovému signálu odraziť sa od objektu a vrátiť sa späť do skenera. Na základe tohto času vyhodnocuje vzdialenosť objektov v priestore a dokáže vytvoriť relatívne hodnoverný 3D obraz

TIP: Miestnosť, ktorú chcete skenovať, by nemala mať na dĺžku viac než 5 metrov. V opačnom prípade bude mať LiDAR problém s vyhodnocovaním signálov. 

Ako dlho trvá skenovanie

Nemusíte sa báť, že skenovaním priestoru zabijete celé dopoludnie. Ono to len znie komplikovane, ale LiDAR je na vysokej úrovni a maká naozaj ako fretka. Výsledok sa dostaví už po pár milisekundách.

Kategórie