Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

13 rokov s Macbookom Air

Feb 3, 2021

Macbook Air oslavuje tento rok svoje 13. narodeniny. Je nám cťou, že sme mohli byť súčasťou jeho zrodu a toho, ako úspešne kolonizoval celý svet. Na počesť jeho 13. narodenín sme sa rozhodli oprášiť jeho minulosť a trochu si zaspomínať.

Kde leží “rodná hrouda” Macbooku Air?

Všetko sa to začalo 15. januára 2008, keď Steve Jobs na konferencii Macworld Expo vytiahol zo žltej obálky prvý model ultratenkého laptopu s názvom MacBook Air Early 2008. Vážil o niečo menej než jeden a pol kilogramu, čo bolo na tú dobu niečo nevídané. Notebooky iných značiek boli ťažkopádne a nie príliš praktické. MacBook Air Early 2008 ste si mohli zbaliť do cestovnej tašky a pracovať trebárs z vlaku alebo lanovky. 

Práve jeho hmotnosť bola kvalita, ktorá mu zabezpečila hladký štart (aj hladký let). MacBook Air sa ihneď stal stredobodom pozornosti.

Čo rok, to MacBook Air

Steve Jobs pri pohľade na MacBooky Air s radosťou používal svoju obľúbenú frázu: “There is something in the Air.”

Ako sme už spomínali, MacBook Air má 13 rokov, čo znamená, že prežil 13 kritických rokov v extrémne rýchlo sa vyvíjajúcom technologickom odvetví. A stále je tu. V čom tkvie tajomstvo jeho úspechu? Určite neexistuje jeden konkrétny parameter, my si však myslíme, že za svoju obľúbenosť vďačí v nemalej miere svojej prispôsobivosti. Niektorí však o novinkách nechcú ani počuť a zubami nechtami sa držia starej osvedčenej klasiky, akou bol Macbook Air 11”.

Počas svojej 13-ročnej kariéry sa na trhu každý rok objavil jeden nový MacBook Air (okrem rokov 2008 a 2020, kedy boli predstavené dokonca dva). MacBook Air drží krok s konkurenciou a prispôsobuje sa meniacim sa podmienkam. Najnovší model z roku 2020 by ste s tým úplnem prvým, Early 2008, zrovnávali zbytočne.

Macbooky Air 3. a 4. generácie

3. generácia MacBookov Air so sebou priniesla zmeny v dizajne aj vo výkone na počesť 10. výročia od prvého MacBooku Air. Do tejto kategórie patria tri zariadenia. Sú nimi Late 2018, Mid 2019 a Early 2020. Tieto MacBoooky Air kombinujú dizajnové prvky Retina MacBookov a MacBookov Pro, od ktorých si požičali, okrem iného, veľký trackpad.

MacBook Air 13 rokov

Procesor M1

Najnovšia, 4. generácia, ktorej zatiaľ kraľuje iba jeden model, bola predstavená 10. novembra 2020. Jej zástupcom je MacBook Air M1, vybavený výkonným čipovým procesorom M1 od Apple

VEDELI STE, ŽE: MacBook Air M1 váži iba 1,29 kilogramu a nemá žiaden ventilátor?

Rok 2021 ukáže, kam sa ešte 13 rokov starý MacBook Air dokáže posunúť a či má stále čím prekvapiť. My veríme, že áno. 

Kategórie