Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Prečo nemá iPhone pamäťovú kartu?

Feb 17, 2021

Pred každým predstavením nového iPhonu sa v radoch Apple fanúšikov rozvíri debata o tom, či bude tentoraz iPhone rozšírený aj o SD port. Zatiaľ sa ich vrúcne želania ani raz nenaplnili a zdá sa, že sa to nikdy nezmení. iPhone zrejme nikdy nebude mať pamäťovú kartu. Prečo je to tak? 

iOS a interná pamäť

iPhone funguje na báze flash pamäte. Každý príkaz, každý údaj a informácia sa zapisujú priamo na interné úložisko. Preto sa zdá, že prekážkou, ktorá bráni vývojárom rozšíriť iPhone o pamäťovú kartu, je samotný operačný systém. Alebo je v tom niečo viac? 

Rýchlosť

Je to práve interné úložisko, ktorému iPhone vďačí za svoju rekordnú rýchlosť. Dokáže zapisovať dáta rýchlejšie než ktorýkoľvek smartfón rovnakej cenovej relácie od konkurenčných značiek. Pridaním SD portu by o toto prvenstvo jednoznačne prišiel. A to nikto nechce. iPhone je vďaka internému úložisku stabilný a výkonný. Pamäťová karta by túto krehkú harmóniu mohla narušiť. 

Bezpečnosť

Jednou z kvalít, ktoré si používatelia iPhonov pochvaľujú, je vysoká bezpečnosť. Väčšina bežných ľudí nikdy nedostane šancu oceniť prepracovanosť celého systému. Avšak tí, ktorí vo svojom zariadení skrývajú cenné informácie, firemné tajomstvá a intímne fotografie, môžu ďakovať Bohu (alebo skôr Apple), že ich iPhone je tak bezpečný, aký je. 

Akýkoľvek vonkajší zásah do zariadenia narúša jeho stabilitu a tým pádom aj bezpečnosť. Pamäťová karta je presne takým druhom rušivého elementu. Stala by sa Achillovou pätou celého iPhonu, slabým článkom, cez ktorý by bolo možné sa do zariadenia jednoduchšie nabúrať. Aj to je určite dôvod, prečo sa k zavedeniu SD portu neschyľuje. 

Peniaze

Možno jedným z hlavných dôvodov, prečo sa pamäťových kariet pri iPhonoch tak skoro nedočkáme, sú peniaze. Apple zarobilo na tom, že predáva iPhony v rôznych verziách v závislosti od veľkosti úložiska, nemalé peniaze. Desiatky miliárd… Tak prečo by sa ich vzdávali? 

TIP: Cenový rozdiel medzi iPhone 12 Pro 128 GB a iPhone 12 Pro 512 GB je 350 eur. 

Už nikto nikdy v histórii ľudstva by si nekúpil o niekoľko stoviek drahší  iPhone s väčším úložiskom, keď môže mať pamäťovú kartu za zlomok ceny. Apple by tak prišlo o obrovské tržby. Väčšie než si vôbec dokážeme predstaviť. 

Ilustračné foto: Shutterstock.com/Jirapong Manustrong

Kategórie