Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Spomíname, Steve Jobs!

Feb 24, 2021

Tento rok je to presne 10 rokov, čo si nás opustil. Neubehol deň, aby sme si na teba nespomenuli. Zabudnúť je ťažké. Prakticky nemožné. Vďaka tvojmu dielu si stále živý. Poďme si pripomenúť niektoré z tvojich najväčších úspechov. 

Filozofia predáva

V roku 2011 nás vo veku 56 rokov opustil jeden z najodvážnejších technologických vizionárov 20. storočia. Neboli to patenty ani produkty, ktoré Jobs svojim zákazníkom predával. Bolo to niečo viac. Pridanou hodnotou bol pocit výnimočnosti a prestíže

Alebo boli pridanou hodnotou samotné produkty? Ťažko povedať, čo pretláčalo čo. Filozofia, ktorú Steve Jobs predával vo svojich produktoch, menila obyčajných ľudí na výnimočných. Symbol nahryznutého jablka sa stal svetoznámym. Každý ho vždy chcel, chce a bude chcieť vlastniť. 

Steve Jobs - inžinier miliardárom

Steve Jobs bol posadnutý technológiami. Miloval ich. Boli jeho životom už od ranej dospelosti. Keď sa ako 16-ročný spoznal s o päť rokov starším Stevom Wozniakom, dala sa do pohybu mašinéria, ktorá sa nezastavila dodnes. Steve Jobs vtedy brigádoval v Hewlett-Packard Company. O niekoľko rokov neskôr už s kamarátom navštevovali kalifornský Homebrew Computer Club, kde si nadšenci do technológií vymieňali know-how. 

Apple v iPlienkach

V roku 1976 sa Jobs a Wozniak stretli s mladíkom menom Ronald Wayne, ktorý sa zakrátko stal tretím ozubeným kolieskom stroja, ktorým sa americkí chlapci rozhodli dobyť svet. Už desať dní po tom, čo spolu založili spoločnosť Apple, uzrel svetlo sveta prvý Apple počítač. Volal sa Apple I. Výroba bola obmedzená. Vyrobili iba 300 kusov. 

VEDELI STE, ŽE: Dnes kúpite stolný počítač Apple I prinajlepšom za 20 000 eur? 

O rok na to vyšiel kultový Apple II, ktorý bol, rovnako ako jeho predchodca, prácou Steva Wozniaka. Neskôr sa spustil predaj počítačov s názvom Macintosh

Dostal padáka

Steve Jobs bol vyhodený z vlastnej firmy mužom, ktorého do nej sám naverboval. Išlo o bývalého CEO značky Pepsi-cola. Jobs sa však na svoj vyhadzov nikdy verejne nesťažoval. Práve naopak. Voľný čas využil najefektívnejšie, ako sa dalo. 

Kto z nás si môže povedať, že počas nezamestnanosti založil počítačovú firmu NeXT Computer a premenil firmičku The Graphics Group na štúdio Pixar tak, ako ho poznáme dnes? 

Mac OS X

Po svojom veľkolepom návrate Steve Jobs využil svoje poznatky z NeXT Computer a rozbehol na Apple počítačoch operačný systém s názvom Mac OS X, ktorý nám je dobre známy. Potom prišiel iMac, ktorý od základov prekopal svet technológií a vyrába sa dodnes. 

V roku 2001 sa Steve Jobs rozhodol zbaviť svet cédéčiek a mp3, a vytvoril iPod. V roku 2007 prišiel na rad iPhone, ktorý kompletne zmenil pohľad na smartfóny a stal sa inšpiráciou aj pre konkurenčné značky. Nakoniec sa Steve Jobs ujal aj tabletov, ktorých koncept zdokonalil a použil pri dizajne svojich notoricky známych iPadov

Zhrnutie

A to zďaleka nie je všetko. Na to, aby sme opísali všetky Jobsove úspechy a pády, však nemáme dostatok kapacity. Nie doslova, tej máme v našom iPhone 12 Pro s 512 GB úložiskom až-až. Je toho však príliš veľa, o čom by sa dalo písať. 

Steve Jobs bol nepochybne veľký muž, ktorý myslel odlišne, aj keď sa ho okolie snažilo od jeho veľkolepých plánov odhovoriť. Keď v roku 2011 prehral svoj boj s rakovinou, smútili nielen tisícky jeho zamestnancov, ale i milióny obyčajných ľudí, ktorým svojou Apple filozofiou spestril životy. Preto nám nezostáva povedať iné, než: ,,Česť jeho pamiatke.”

Kategórie