Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo je haptická odozva a kde ju nájdete

Mar 10, 2021

Čo sa ukrýva za týmto dômyselne znejúcim názvom a aký je jeho význam? Haptická odozva zvyšuje pôžitok z používania Apple zariadení a prepája produkt aj používateľa na osobnejšej úrovni. Váš iPhone nie je len hliníková krabička plná čipov, ale senzibilná technológia, ktorá reaguje na vaše príkazy. Všetko dôležité o haptike iPhone sa dozviete v tomto stručnom článku. 

Čo to je

Haptická odozva je slabá vibrácia, ktorú zacítite pri vykonaní niektorých akcií na vašom zariadení. Samozrejme, musí to byť Apple zariadenie, ktoré haptickú odozvu podporuje. Sú ním všetky iPhony a po novom aj MacBooky Pro a smart hodinky Apple Watch. 

Haptická odozva sa prejaví napríklad pri stlačení home buttonu, podržaní ikony na ploche, odinštalovaní aplikácie alebo pri písaní na klávesnici.

Apple pred haptikou používalo v iPhonoch 3D touch, ktorý aktualizáciou odstránili a nahradili ho haptikou.

VEDELI STE, ŽE sa to síce volá haptická odozva (Haptic Touch), ale systém, ktorý spôsobuje 3D Touch alebo Haptic Touch sa volá Taptic Engine?

Ako haptiku na iPhone spojazdniť?

Zapnúť haptickú odozvu na iPhone je vskutku jednoduché. S naším návodom to zvládnete ľavou zadnou. 

  1. navštívte systémovú aplikáciu Nastavenia
  2. otvorte kolonku Zvuky a haptika
  3. ak chcete nastaviť druh vibrovania, klepnite na typ zvuku
  4. klepnite na vibrovanie a vyberte si jedno z už existujúcich vibrovaní

TIP: Žiadne z predvolených vibrovaní nevyhovuje vašim predstavám? Vytvorte si vlastné kliknutím na kolonku Vytvoriť nové vibrovanie.

Ako vypnúť haptiku na iPhone?

Chcete si na chvíľu vychutnať božské ticho, alebo len nechcete bzučaním klávesnice rušiť ostatných kolegov v práci? Haptiku iPhone vypnete v priebehu niekoľkých sekúnd. Riaďte sa prvými dvoma krokmi z nášho návodu, a potom zvoľte možnosť Vypnúť systémovú haptiku. Funguje to aj opačne. Keď vám začnú jemné vibrácie znovu chýbať, môžete ju opätovne spojazdniť. 

Zhrnutie

Haptika nemá žiaden svetoborný význam. Je tu, aby nám spríjemnila používanie našich iPhonov. Teraz už viete, že si ju môžete kedykoľvek aktivovať a prispôsobiť svojim potrebám.  

Kategórie