Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Steve Wozniak, kto to je?

Mar 17, 2021

Vedeli ste o tom, že za spoločnosť Apple vďačíme až dvom Steveom? Jedným z nich je notoricky známy Steve Jobs, no druhým je sivá myška Steve Wozniak, ktorý ma na úspechu firmy rovnaký podiel ako jeho partner. Kto to bol a prečo o ňom počujeme menej?

Základné informácie

Steve Wozniak sa narodil v roku 1950 v americkom štáte Kalifornia. Už odmalička sa fanaticky zaujímal o počítače a technológie. Podľa jedného odvážneho tvrdenia vyrobil svoj prvý počítač už v trinástich rokoch. Za svoje technické zručnosti mohol vďačiť predovšetkým svojmu otcovi, ktorý dlhé roky pracoval ako inžinier. 

V mladosti bol veľmi nedisciplinovaný študent a striedal jednu školu za druhou. Osud chcel, že sa na University of California v Berkley spoznal so Stevom Jobsom, svojím budúcim biznis partnerom.

Začiatok Apple

Steve Jobs rozpoznal vo svojom priateľovi talent a presvedčil ho, aby predávali Wozniakov návrh osobného počítača, vyrobený na základe novopredstaveného mikroprocesoru Intel 8080, širokej verejnosti. V roku 1976 založili Jobs, Wozniak a Wayne Apple Inc.

Prvé produkty

Najväčšiu zásluhu na zostrojení počítačov Apple I a Apple II mal práve Steve Wozniak, o čom možno väčšina milovníkov Apple ani netuší. Nebol to Steve Jobs, kto prišiel s geniálnou konštrukčnou technikou. Silnou stránkou Steva Jobsa bol marketing, odhodlanie, odvaha a sebavedomie, ktoré pomohli firmu vyniesť na výslnie.

VEDELI STE, ŽE... po Stevovi Wozniakovi je pomenovaná dokonca aj ulica v Kalifornii? Volá sa Woz Way.

Odstup 

V polovici 80. rokov sa Wozniak vzdal svojho podielu vo firme a predal väčšinu svojich akcií. Veľký biznis už pre neho nepredstavoval takú zábavu, ako kedysi. Pod pseudonymom Rocky Raccoon Clark si dokončil vysokú školu. Neskôr založil viacero spoločností, stal sa učiteľom a filantropom.

Patrí medzi pravidelne pozvaných hostí na predstavenie produktov spoločnosti Apple. Väčšinou si ho môžete všimnúť v prvých radoch.

Kategórie