Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Prečo produkty Apple strácajú na hodnote pomalšie ako konkurencia?

Apr 7, 2021

Keď zavítate na internetový obchod Alzy alebo iného distribútora elektroniky, určite vám neunikne, že ceny ekvivalentných produktov sú v značnom nepomere. Hodnota Apple produktov je v priemere vyššia ako hodnota produktov iných značiek. Časom síce klesá, ale nie tak výrazne. Pramení to z nedostatku citu spolupatričnosti Apple voči ich zákazníkom alebo z transparentnej cenovej politiky? Odpoveď na túto otázku sa dozviete v článku. 

Apple kašle na svojich klientov

Uznávame. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať. Zatiaľ čo Samsung alebo Huawei ceny svojich smartfónov rok od roka výrazne znižujú, ceny Apple produktov zostávajú v podstate stabilné

Dôvodov, prečo je to tak, je niekoľko, ale rozhodne nie je na vine nedostatočne rozvinutý cit spolupatričnosti, ktorý býva Apple neprávom pripisovaný. Cena konkurenčných ekvivalentne hodnotných produktov v priebehu roka klesá na polovicu, no iPhone zlacní počas roka iba o pár desiatok eur. Kde je teda pes zakopaný?

V čom je rozdiel?

Apple si pri svojich produktoch potrpí na vysoko kvalitné komponenty, luxusný dizajn a funkčný softvér. Tým sa od konkurencie odlišuje. Netvrdíme, že smartfóny značky Samsung, Xiaomi alebo Huawei nie sú kvalitné, majú však tendenciu časom svoje silné stránky strácať na úkor tých slabších. 

Dizajn a technológie

Napríklad smartfóny Xiaomi majú v priebehu niekoľkých rokov výrazne zníženú funkčnosť softvéru. Zaostávajú aj po dizajnovej stránke. Tá je pri uvedení smartfónu na trh moderná a trendy, ale nie je nadčasová a rýchlo sa “okuká”. V tomto smere majú iPhony obrovskú výhodu. Dokonca aj modely staré osem rokov vyzerajú stále štýlovo.

Cenová politika

Hodnota Apple produktov je plus mínus stabilná naprieč kamennými aj elektronickými obchodmi. Zákazník, ktorý si kúpi iPhone vie, že platí za špičkovú technológiu, nadštandardné služby a platí len toľko, koľko musí. Nič nie je mrzutejšie, ako keď si kúpite nejaké elektronické zariadenie a na ďalší deň zistíte, že ho zlacneli o polovicu. To sa v prípade Apple stať nemôže.

Kategórie