Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo je optimalizované nabíjanie?

Apr 28, 2021

Možno ste o optimalizovanom nabíjaní ešte nepočuli, no ak vlastníte iPhone s operačným systémom iOS 13 alebo mladším, zaručene ste sa s ním stretli. Optimalizované nabíjanie pomáha predĺžiť životnosť batérie na základe vašich nabíjacích návykov a ďalších faktorov. Ktoré to sú sa dozviete v tomto článku. 

Chemický vek batérie

Chemický vek batérie je základným ukazovateľom jej životnosti. Odráža sa v ňom viacero faktorov. Niektoré z nich ovplyvníte, iné nie. Napríklad nabíjacie návyky. Batéria zaznamenáva a ukladá si intervaly a čas nabíjania, na základe ktorých koriguje svoju životnosť. Tento parameter je plne vo vašich rukách.

Optimalizované nabíjanie si človek nevšimne hneď, pretože iPhone sa naučí kedy ho vyťahujete z nabíjačky. Napríklad budíte sa o 7:00 a vtedy iPhone odpojíte. Čiže do 6:00 bude nabitý do 80 % a následne sa dobije do 100 %. Optimalizované nabíjanie ma na starosti machine learning (iPhone sa učí všetkým návykom).

TIP: iPhony je lepšie nabíjať v rozsahu batérie od 20 do 80 %. Nikdy nenechávajte iPhone dlho vybitý ani ho nezabúdajte na nabíjačke celý deň. 

To, čo ovplyvniť nemôžete, je história teplôt. Batéria zaznamenáva teplotu počas nabíjania a podľa toho spresňuje nabíjanie. 

Starnutie batérie

Ako sme už spomenuli, chemický vek nezáleží len na dátume výroby, ale aj nabíjacích návykoch a histórii teplôt. Čím je chemický vek lítiovo-iónovej batérie vyšší, tým sú intervaly medzi jednotlivými nabíjaniami kratšie, keďže sa iPhone rýchlejšie vybíja. 

Optimalizované nabíjanie

Batéria vďaka funkcii optimalizovaného nabíjania sama určí, kedy sa potrebuje nabíjať rýchlo a kedy naopak pomaly, aby vo chvíli, keď iPhone vytiahnete z nabíjačky, bol nabitý na 100 %, no nebol v tomto stave príliš dlho. To totiž batérii škodí

Funkcia optimalizované nabíjanie sa spustí iba na miestach, na ktorých udržiavate konzistentné nabíjacie návyky, teda napríklad v práci alebo doma. Musíte preto iPhonu sprístupniť informácie o vašej polohe.

Spustenie

Po aktualizovaní systému na iOS 13 spustí automaticky. Informuje vás o tom hlásenie na zamknutej obrazovke. Vidíte na ňom čas, kedy bude batéria plne nabitá. Ak chcete tento proces urýchliť, podržte ikonu nabíjania a klepnite na možnosť Nabiť. 

Keď chcete optimalizované nabíjanie deaktivovať, prejdite do nastavení, batérie, zdravia batérie a stlačte optimalizované nabíjanie batérie.

Kategórie