Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Apple Card, čím je zaujímavá?

May 5, 2021

Apple expanduje do bankového priestoru a obohacuje svoju službu Apple Pay o jedinečnú Apple Card. Na Slovensko zatiaľ nedorazila, no šušká sa, že čoskoro sa to môže zmeniť. Prečo je okolo nej taký huriavk? V čom je výnimočná? Je to iba prázdne gesto, alebo praktická pomôcka? Poďme sa pozrieť Apple Card na zúbok. 

Vízia

Apple sa snaží prostredníctvom karty Apple Card zmeniť pohľad na kreditné karty a finančníctvo vo všeobecnosti. Karta stavia na základoch služby Apple Pay, ktorá si medzi majiteľmi iPhonov za rekordný čas vytvorila množstvo priaznivcov. Apple Card má ísť však ešte ďalej. Rozvíja ideály spoločnosti Apple, ktorými sú transparentnosť, užívateľské rozhranie a jednoduchý, ale o to modernejší dizajn.

Splátkový predaj cez Apple Card je veľmi dobre vyriešený. Zadáte kartu a rovno si možete nakúpiť. Presne vidíte za aké zariadenie koľko platíte a tiež aký máte zostatok.

Bezpečnosť

Hlavný rozdiel medzi Apple Card a bežnou platobnou kartou je v bezpečnosti. Pri platbe bežnou kartou dokáže šikovná osoba vytiahnuť z terminálu údaje o karte a jej držiteľovi. Pri Apple Card je to veľmi podobné ako pri Apple Pay. Kalifornská spoločnosť šifruje všetky informácie. Záškodník sa v tomto prípade dostane maximálne k pár číslam a písmenám, ktoré mu nedajú žiaden význam.

Dve verzie

Jedna z verzií, konkrétne digitálna podoba karty, sa bude nachádzať priamo v iPhone. Bude teda slúžiť na platby kartou a na veľké zmeny vo fungovaní Apple Pay sa preto pripravovať nemusíte. 

Prekvapením zostáva fyzická podoba karty, ktorá sa na Slovensko ešte stále nedostala. Neobsahuje žiadne osobné údaje, vďaka čomu je bezpečná a transparentná. Všetky štatistiky o nákupoch, dokonca roztriedené do kategórií, nájdete vo svojom zariadení. Kreditná karta od Apple má krásny dizajn, s ktorým vyniknete. 

Kreditná karta a úroky

Na získanie karty je potrebné spĺňať určité bonitné podmienky. Musia sa tam pravidelne „točiť” peniaze a zostatok nesmie klesnúť pod určitú sumu. Ak sa tak stane, Apple má právo kartu odobrať.

Vzhľadom na to, že ide o kreditnú kartu, je logické, že sú nastavené úroky v prípade, že čiastku, ktorú ste si od karty “požičali”, neuhradíte včas. Inak je Apple voči svojim klientom veľmi ústretové. Báť sa nemusíte poplatkov za používanie karty, neskoré splácanie ani prekročenie limitu.

Poplatky

Za kartu klient platí ročný (jednorazový) poplatok 720 €. Rovnako si môže zvoliť mesačný poplatok 16 €.

Apple Card na Slovensku

Musíme počítať s tým, že Apple Card v prvom rade obsadí veľké trhy. Slovensko ani Česko medzi ne nepatria. Slovensko navyše nemá ani oficiálny Apple Store, čo by mohol byť v budúcnosti retardér uvedenia kreditnej karty na trh. Na Apple Pay sme čakali päť rokov. Nie je dôvod sa domnievať, že teraz to bude iné.

Kategórie