Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

APPLE WWDC 2021

Jun 17, 2021

Čochvíľa je tu leto a náš obľúbený technologický gigant s nahryznutým jablkom nám toto horúce počasie ešte viac prihreje. Ako každý rok, tak aj tento prichádza Apple so svojou developerskou konferenciou zameranou predovšetkým na operačné systémy. 

Otvárací ceremoniál bol tento rok trošku odlišný. Zatiaľ, čo minulý rok Apple ukázalo nádhernú scénku prebúdzajúcich sa developerov vo forme Memoji, tento rok ukazoval reálny život. Sú medzi nami fanúšikovia, ktorí si povedia, že WWDC nie je moja šálka kávy, ale dúfame, že tento rok zmenili názor.

Ako sme už zvyknutí, po krátkom úvodnom videu prichádza na pódium CEO Tim Cook. Prišlo nám veľmi vtipné, akým krásnym spôsobom sa to Apple snažilo „oblbnúť” a namiesto divákov do hľadiska posadili iba hlavy Memoji postavičiek. Apple proste neprestáva prekvapovať a určite ani neprestane.

iOS 15

Prvú vec, ktorú sa Apple rozhodlo vylepšiť je FaceTime, pri ktorom budete mať pocit, že daná osoba rozpráva zo smeru, ako ju vy vidíte na obrazovke. Je to citeľné hlavne pri skupinovom FaceTime hovore. 

Nás osobne potešila funkcia Voice Isolation, ktorá dokáže odfiltrovať okolitý hluk, tak aby ste počuli len osobu, s ktorou vediete hovor. Na čo je to dobré? Mnoho z nás to pozná. Žijete doma s partnerom, ktorý sa rozhodne počas vášho videohovoru byť pracovitý a vezme do rúk vysávač. 

Niekedy ste mali dve možnosti:

  1. Zahrať si hru „Kto bude hlasnejší?” a snažiť sa prekričať vysávač.
  2. Odísť z danej miestnosti

Tento rok ale dostanete ešte jednu možnosť. Zapnúť si Voice Isolation, takže druhá strana nebude vôbec počuť vysávač. Dobré nie?

Správy

Do iOS 15 pribudol aj nový formát posielania fotiek, respektíve koláže. Skvelou novinkou je funkcia Shared with you, ktorá zhromažďuje všetky odkazy, ktoré ste kedy dostali, a ku ktorým sa môžete neskôr vrátiť. 

Focus

Apple sa rozhodlo pridať funkciu, ktorá oddelí prácu od bežného života, napríklad upraveným managmentom notifikácií, ktorý Vám ich umožní otvoriť hromadne až v určitý, predom stanovený čas. Vylepšenie dostala aj Funkcia Nerušiť, ktorá dá odosielateľovi vedieť o tom, že si jeho správu neprečítate hneď.

Live Text

iPhone bude schopný vyčítať text priamo z fotografie a následne ho skopírovať, čím sa zjednoduší práca s rôznymi dokumentmi. Taktiež môžete kliknúť na číslo, ktoré sa nachádza na fotke a rovno naň zatelefonovať alebo len označiť to, čo potrebujete. Live Text rozumie 7 svetovým jazykom a rozpoznáva objekty (plemeno psa, typ kvetu, atď). 

Spotlight

Spotlight dokáže vyhľadávať vo fotkách, a taktiež zvládne detekovať text, ktorý sa nachádza v jednotlivých záberoch (vďaka Live Textu). Pribudli tiež takzvané „Rich result” v kontaktoch, vďaka ktorým je možné rovno zavolať alebo poslať SMS konkrétnemu človeku. Toto isté platí aj pre aplikáciu Safari, Kalendár, Apple Music, atď…

Wallet

iOS 15 bude obsahovať funkciu CarKey, kedy vďaka chipu U1 nemusíte vyberať iPhone z vrecka alebo kabelky v čase, keď budete kráčať k autu a odomykať ho. Do Wallet si navyše môžete pridať aj digitálne kľúče od budov, bytov a hotelov.

Asi najzaujímavejšiou novinkou je funkcia, ktorá umožňuje do peňaženky pridať ID Karty. V iPhone môžete nosiť občiansky alebo vodičský preukaz, ktorý vám následne uznajú, napríklad aj na letisku. Otázne je, či to nebude platiť len na území USA.

Počasie a Mapy

Na záver, to najzaujímavejšie dostali aplikácie Počasie a Mapy. Apple sa rozhodlo, že v iOS 15 bude počasie prehľadnejšie a pribudnú aj mapy počasia na jednotlivom území. 

Čo sa týka aplikácie Mapy, ponúkne vám prepracovanejšie a podrobnejšie prostredie plus navigáciu v reálnom prostredí. Keď si otvoríte kameru na svojom iPhone, pomocou aplikácie mapy sa vám ukáže šípka, ktorým smerom sa máte vybrať.

V niektorých mestách sa začnú postupne do detailu zobrazovať budovy, prístavy či sochy. Vaše zariadenie vám prezradí aktuálnu nadmorskú výšku a použiť môžete aj nočný režim. Veľkou novinkou je tiež presne ukázaný pruh, v ktorom sa nachádzate, čiže uvidíte, ako sa jazdné pruhy zužujú alebo kde sa konkrétne nachádza prekážka. 

MacOS

MacOS bude tento rok niesť názov Monterey (nelámte si hlavu, aj my sa to ešte učíme vyslovovať). Dostalo mnoho malých vylepšení.

Universal Control

My sme nadšení hlavne z funkcie Universal Control, ktorá v skratke umožňuje ovládanie iPadu cez Macbook. Ako je to možné? Jednoducho. Stačí Vám, aby ste mali svoj iPad, ktorý podporuje najnovší iPad OS a Macbook, ktorý podporuje najnovší Monte…operačný systém. Myškou jednoducho prechádzate medzi zariadeniami a pracujete tak, ako keby na jednom.

iPadOS a watchOS

Tento párik zostal trošku tento rok v úzadí, nakoľko Apple zlepšilo len ich určité funkcie, ale nepridávali žiadne nové prevratné novinky. Jedine pri hodinách zmenilo Apple dizajn appky Dýchanie

Záverečných 15 minút konferencie bolo venovaných hlavne developerom, kde Apple ukázalo, ako zjednodušili programovací jazyk Swift, v ktorom sú kódované všetky aplikácie, ktoré bežia na zariadeniach od firmy Apple. 

Na záver sa s nami CEO Tim Cook rozlúčil a zaželal nám, aby sme zostali v bezpečí a zdraví.

Za skvelé priblíženie eventu ďakujeme nášmu kolegovi Ivanovi Luptákovi.

Kategórie