Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo je to Retina displej?

Jun 23, 2021

Niektorí z vás možno vedia, že slovo Retina sa spája s Apple, iní o tom počujú prvý raz. V čom sú Retina displeje výnimočné a prečo sa ich názov píše veľkým začiatočným písmenom? Všetko sa dozviete v tomto článku.

Apple a PPI

Retina displeje sú ochrannou známkou spoločnosti Apple. Sú vytvorené na báze IPS panelu alebo technológie OLED. Tak či onak, cieľom je čo najvyššia hustota pixelov, skrátene PPI.

Názvy Retina displejov

V závislosti od PPI rozlišujeme niekoľko druhov Retina displejov. Medzi nové displeje s veľkou hustotou pixelov radíme Retina HD Display, Retina 4K/5K Display, Super Retina HD Display, XDR (32" monitor a iPhony 11 Pro, 11 Pro Max, 12 Pro a 12 Pro Max a samozrejme už aj iPad Pro s precesorom M1)

Parametre

Nie je ľahké ich stanoviť. Displeje Retina sa totiž menia v závislosti od zariadenia. Z toho, že ho Apple používa takmer na všetky svoje zariadenia, od iPhonov, až po Apple Watch a iMac, je jasné, že ide naozaj o multifunkčný displej.

Zariadenia s menšou pozorovacou vzdialenosťou, ako iPhony, iPody či Smart Watch, majú väčšiu hustotu bodov (PPI). Naopak, MacBooky a iMacy ich majú menej. Aj hustota bodov sa však rok od roka mení a Retina displeje sú stále kvalitnejšie

Zlepšení sme sa dočkali vo veľkosti, jasnosti a jemnosti. 

VEDELI STE, ŽE: výnimkou bol iPhone 6 Plus? Jeho rozlíšenie narástlo na každej strane až trikrát, pričom u ostatných zariadení iba dvakrát. 

Prečo Retina a nie retina?

Retina nie je druh materiálu, ani typ výrobku. Je to ochranná známka. Uznali ju v USA, Kanade aj na Jamajke. Registrovanou ochrannou známkou pre počítače a ich vybavenie sa stala v roku 2012. Preto sa názov Apple displejov píše s veľkým začiatočným písmenom. 

Kategórie