Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Aký je rozdiel medzi vodotesnosťou a vodoodolnosťou?

Jun 30, 2021

Vodoodolnosť neznamená automaticky vodotesnosť. Aký je medzi týmito výrazmi rozdiel a ako vám znalosť tohto rozdielu môže zachrániť stovky eur? Poďme sa na to spolu pozrieť.

V čom sa vodotesnosť líši od vodoodolnosti?

Tieto dve slová sú vo svojej podstate veľmi odlišné. V bežnom slovníku ich zamieňame podľa ľubovôle

Pri narábaní s elektronikou v blízkosti vody by ste však na rozdiel medzi nimi zabúdať nemali. Mohlo by sa vám to vypomstiť. 

S vodoodolnosťou sa v súčasnosti stretneme pri mnohých zariadeniach, ale len málo z nich je však vodotesných.

Vodoodolnosť

Vodoodolnosť hovorí o tom, že zariadenie vydrží krátkodobé pôsobenie vody alebo vlhkosti. V preklade, môžete telefonovať v slabom daždi alebo si vziať mobil do kúpeľne s množstvom horúcej pary. Nič z toho sa samozrejme neodporúča. Vždy existuje riziko, že krehká hranica bude prekročená a vaše zariadenie to už nerozdýcha.

Vodotesnosť

Naopak, vodotesnosť sľubuje takmer absolútnu ochranu pred utopením” zariadenia. Vodotesný smartfón alebo hodinky si môžete vziať na kúpalisko alebo do vane. Nemalo by sa im nič stať. Aj vodotesné zariadenia však majú svoje limity. Inak sa môžu správať v hlbokej vode s vyšším tlakom, inak v slanej morskej vode. Je preto iba na vás, nakoľko si vaše zariadenie vážite.

Apple je jedna z mála firiem, ktorá uvádza, že Apple Watch sú plne vodotesné. Ak sa dostane do nich voda, Apple to akceptuje v záručnej oprave. Nesmú byť ale poškodené.

9 úrovní

IP rating je hodnotenie, s ktorým sa stretneme pri každom elektronickom zariadení. Pozostáva z dvoch údajov. Prvý údaj hovorí o odolnosti voči pevným objektom, ktorý nás v tomto prípade ale nezaujíma. Druhé číslo sa môže pohybovať na škále od 0 do 9 a symbolizuje odolnosť voči vode. 

VEDELI STE, ŽE: Jednotlivé stupne odolnosti nezahŕňajú automaticky kvality tých pod sebou?

Jedine úroveň 9 je skutočne vodotesná, hoci aj čísla 7 a 8 do istej miery znesú pobyt vo vode. 7 znesie ponorenie až do hĺbky 1 metra na maximálne 30 minút. Zariadenie s úrovňou 8 sa môže potápať podľa údajov, ktoré určí výrobca. V zásade ide o akúsi slabšiu vodotesnosť. 

Kategórie