Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

História S-Pen Samsung galaxy Note. Ako sa zlepšil za tie roky?

Jul 14, 2021

S-Pen, užitočný pomocník a nerozlučný partner revolučného smartfónu Samsung Galaxy Note. Prečo vznikol a ako sa zmenil? Dnes sa dozviete. 

Samsung Galaxy NOTE 

Kedysi, keď ste chceli mať svoju pracovňu vo vrecku, museli ste siahnuť po zariadeniach PDA alebo BlackBerry. Svoj priestor v tomto segmente videl aj Samsung, preto nám v roku 2011 predstavil svoj prvý NOTE. Na tú dobu to bol telefón s veľkým displejom, kvôli čomu panovali aj obavy s jeho ovládaním. Okrem displeja priniesol aj legendárny S-Pen.

S-Pen

S-Pen by sme mohli charakterizovať ako revolučný stylus, pretože dovtedy to bol obyčajný hrot, ktorým ste vedeli ovládať displej. Tvar a materiál bol rôzny podľa technológie displeja. Čím bol stylus S-Pen taký výnimočný? 

Tlačidlo „Select” 

Ak ste už držali S-Pen v rukách, museli ste si všimnúť malé tlačidlo na jeho tele. Toto tlačidlo je s nami od prvej verzie a jeho počiatočné funkcie boli oproti dnešným osekané. V prvej verzii ste vedeli jedným kliknutím tlačidla spraviť screenshot. Na druhej strane, dnešným tlačidlom viete vykonávať rôzne gestá, ktorými ovládate celý smartphone

Citlivosť na tlak

Prvá verzia S-Pen vedela rozlíšiť len 256 úrovní tlaku pera. Aktuálna verzia S-Pen vie rozoznať cez 4000 úrovní tlaku, pričom hrúbka písaného písma je realistickejsia

Odozva písania na displeji

Veľký skok dopredu bola inovácia S-Penu z modelového radu Samsung Galaxy NOTE 10, kde odozva bola 42 ms. Pri verzii Samsung Galaxy Note 20 Ultra je odozva iba 9 ms. Z uvedeného vyplýva, že písanie sa najviac podobá reálnemu písaniu perom.

Bluetooth

Od verzie telefónu Samsung Galaxy NOTE 9 má S-Pen zabudovaný aj Bluetooth. Takto viete pero spárovať aj s inými zariadeniami, ktoré podporujú aplikáciu Air command. Viete s ním spárovať aj Vaše PC.

TIP: Ak sa vám vybila bluetooth fotografická spúšť na selfie tyčke, viete ju nahradiť S-Penom.

Bonus na záver

S-Pen má klikací mechanizmus, vďaka ktorému ho ľahšie vyberiete z vášho telefónu. Po jeho stlačení sa ozýva zvuk klasického pera. Takže, ak ste nervózny, viete sa upokojiť alebo potrápiť svoje okolie

Kategórie