Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Dolby atmos, spatial audio a lossless

Aug 4, 2021

Ak máte radi kvalitný zvuk a hudbu, určite siahnite po špičkových slúchadlách AirPods od Apple. Zamysleli ste sa nad tým, vďaka čomu je ich zvuk výnimočný? Prezradia vám to dolby atmos, spatial audio a lossless.

Za všetkým hľadaj technológiu

Za špičkovým zvukom, ktorý poskytujú slúchadlá AirPods, sa skrývajú technológie priestorového zvuku. Dolby Atmos, Spatial audio a bezstratový formát Lossless spolupracujú, aby ste mali čo najlepší hudobný zážitok.

Dolby Atmos

Je to technológia pre presnejšie a lepšie reprodukovanie priestorového zvuku. Využíva na to väčšie množstvo zvukových kanálov, ktorých môže byť až 64. Viacero kanálov má za následok realistickejší priestorový zvuk. Jeden kanál môže využívať na ľudský hlas, druhý na šum mora. V klasických reproduktoroch by to znelo ako z jedného miesta. 

Zvukový signál je vedený jedným dátovým tokom, čo je veľká výhoda oproti starším technológiám priestorového zvuku. Systém Dolby Atmos nemá teda pevne určené zvukové kanály. Tie sa určia až v dekódery. Pri systémoch, kde je zvuk vedený v separátnych dátových prúdoch, by ste na posluch museli mať zodpovednú zvukovú sústavu. 

VEDELI STE, ŽE prvý film, kde bol použitý systém Dolby Atmos bol „Neskrotná” od štúdia PIXAR?

Spatial Audio

Na konferencii WWDC 2020 nám Apple predstavil svoju verziu priestorového zvuku. Spracováva 5.1, 7.1 kanálový zvuk alebo Dolby Atmos. Využíva smerové zvukové filtre, ktoré upravujú frekvencie pre každé ucho zvlášť. Touto zmenou dokáže veľmi dobre simulovať umiestnenie zvuku v priestore. Je to jednoduchšia verzia priestorového zvuku, avšak i tak máte pri nej zážitok ako z kina.

Lossless

Ide o audio formát s bezstratovou kompresiou hudobného obsahu. Takto sú zachované všetky pôvodné dáta, čo sa o väčšine kompresných techník povedať nedá. Vďaka tejto technológii si viete vypočuť skladbu tak, ako bola nahraná v štúdiu. Super je to, že ak ste predplatitelom služby Apple Music, máte bezplatný prístup ku skladbám v tomto formáte.

Kategórie