Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Windows 11 – Čo nové ponúka?

Aug 11, 2021

Microsoft koncom júna predstavil svoj nový operačný systém Windows 11. Spoločnosť hovorí o veľkých zmenách oproti 10. Pozrime sa na najzaujímavejšie novinky.

Štart a panel úloh

Tlačidlo štart si počas svojej dlhoročnej histórie užilo niekoľko kontroverzií. Asi najväčšia z nich bola jeho absencia vo Windows 8. Našťastie sa nám toto tlačidlo vrátilo a zvykli sme si na nový facelift tlačidla a menu. Vo Windows 11 sa ponuka štart a umiestnenie tohto tlačidla mení, pričom ho nájdete v strede, nie v ľavom dolnom rohu.

Integrovaná platforma MS TEAMS

Za posledný rok a pol sa naše životy kvôli pandémii COVID-19 výrazne zmenili. Práca sa nám presunula domov, prerušili sa nám styky s rodinou. Aj z tohto dôvodu v novom Windows 11 nájdete integrovanú aplikáciu MS TEAMS, ktorá nahradí Skype. Dokumenty budete vedieť svojim kolegom zdieľať priamo z Wordu. Ovládacie prvky MS TEAMS nájdete v kontextovom menu. 

TIP: Ak sa rozhodnete vyskúšať si nový Windows 11, sťahujte ho z overených zdrojov. Na internete sa už šíria ISO súbory so škodlivými súbormi.

Podpora aplikácií pre Android

Celou zmenou prešiel aj Microsoft Store. Dostal nový dizajn, od ktorého očakávajte zjednodušené ovládanie. Ak hľadáte bezpečné miesto, odkiaľ si bez obáv viete stiahnuť aplikácie do vášho PC, MS Store je to pravé miesto. Všetky aplikácie sú kontrolované a vy máte istotu, že si nestiahnete aj nechcený vírus. 

Veľkou novinkou je aj funkcia podpory android aplikácií, a to bez toho, aby ste si museli nainštalovať emulátory. Amazon appstore bude v MS Store priamo integrovaný a momentálne obsahuje 500 000 aplikácií. Tieto aplikácie spustíte v špeciálnom rozhraní, ktoré sa podobá Windows Subsystem for Linux. Aplikácie si viete pripnúť aj na ponuku štart. 

Hranie hier

Microsoft pri tvorbe Windows 11 prihliadol aj na potreby hráčov. Vďaka zlepšenej podpore hardwaru získate lepší herný zážitok. V systéme je tiež zabudované automatické HDR pre lepší obraz, a Direct Storage, vďaka ktorému sa načítanie hier rapídne zrýchli. Sú to funkcie, ktoré poznáte z konzol Xbox. Zachovaná ostáva aj funkcia Xbox Game Pass.

Kategórie