Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Prečo Apple vytvorilo Apple silicone?

Aug 18, 2021

Dlhé roky je známe, že najpoužívanejšie procesory v PC alebo notebookoch sú od spoločnosti Intel alebo AMD. Apple sa tento koncept rozhodlo zmeniť, a tak vznikol Apple silicone.

Čo je to Apple Silicone?

Na konferencii WWDC 2020 dňa 22. 06. 2020 nám Apple predstavil jednu zásadnú zmenu vo svojich Mac zariadeniach. Po vyše 40 rokoch ich zariadenia budú poháňané procesorom, ktorý si sami navrhli. Nazvali ho Apple silicone. Jeho obchodný názov je M1 a má architektúru ARM s princípom fungovania SoC. 

Čo je to SoC

Toto označenie pochádza z anglického slova „System on Chip”. Jednotlivé komponenty, ako je CPU, pamäť, vstupy, výstupy či GPU, bývajú integrované v jednom čipsete. Výsledok je vysoký výkon a skvelá výdrž batérie.

Táto architektúra je nám známa už niekoľko desaťročí, ale popri veľkých hráčoch AMD a Intelu s ich x86 a x64 architektúrou sa nedokázala presadiť. Zlom nastal až s príchodom chytrých mobilov, ktoré potrebovali vtesnať výpočtový výkon do malého priestoru s dobrým energetickým hospodárstvom. 

VEDELI STE, ŽE … pri porovnaní spotrebe energie pri maximálnom zaťažení si M1(2020) vyžiadala 39 Wattov a procesor Intel i7 2018 až 122 Wattov?

Prečo Apple vytvorilo Apple silicon?

Dôvodov na vytvorenie Apple silicon M1 bolo niekoľko. Jedným z nich bola potreba vtesnať veľký výkon do malého miesta, čiže energetická a tepelná efektivita. Vďaka nej sme sa mohli rozlúčiť s ventilátorom. 

Vďaka architektúre zjednotenej pamäte, ktorá obsahuje čipy M1, je rýchlosť operácii omnoho rýchlejšia a efektívnejšia. K údajom majú prístup všetky komponenty rovnako, pričom tam odpadá nutnosť kopírovania informácií do rôznych medzi pamätí. 

M1 obsahuje 8 procesorov, ktoré sa skladajú zo 4 výkonných a 4 menej výkonných procesorov. Tieto procesory sa vypínajú a zapínajú podľa potreby a náročnosti úloh, ktoré majú zvládnuť. Vďaka tomu je ich spotreba elektrickej energie omnoho nižšia ako pri procesoroch od Intelu, čím sa výdrž batérie predĺžila až na 18 hodín.

Kategórie