Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo je to machine learning?

Aug 25, 2021

Umelá inteligencia je už niekoľko rokov medzi nami. V súvislosti s ňou sa objavuje aj pojem machine learning. V dnešnom článku sa dozviete, čo to je.

Umelá inteligencia a jej dejiny

Dejiny umelej inteligencie podľa Winstona a Prendergasta začínajú od roku 1956. Túto epochu nazvali „Predhistorické časy”. V tomto období sa sformovala odvážna myšlienka o vytvorenie inteligencie mimo ľudského tela. Časom dostala označenie ako „umelá inteligencia”.

Čo je to umelá inteligencia?

Umelá inteligencia je vedná disciplína, ktorá spája vedné disciplíny ako matematiku, formálnu logiku a teoreticku informatiku. Jej hlavným cieľom je vytvorenie inteligentných počítačových systémov, ktoré by dokázali napodobniť a neskôr zdokonaliť ľudský intelekt

Na to, aby sa to podarilo sa v AI (umelá inteligencia) využívajú rôzne metódy a techniky:

  • genetické algoritmy
  • teória učenia strojov (machine learning)
  • expertné systémy
  • neurónové siete (neural networks)
  • optimalizácia (optimization)

VEDELI STE, ŽE … záujem verejnosti o AI nastal potom, čo počítač Deep Blue od IBM pomocou strojového učenia porazil šachového veľmajstra Kasparova?

Čo je to machine learning?

Aby mohli systémy s umelou inteligenciou napredovať dopredu, musia sa vedieť učiť. Tu vo veľkej miere pomáha machine learning (slov. strojové učenie). Strojové učenie tvorí kombinácia štatistických a matematických modelov, ktoré inteligentné systémy využívajú na vykonanie svojej úlohy. Vykonajú ju bez nutnosti dôkladného zadania vstupných údajov.

Dobrým príkladom sú smartfóny, ktoré majú fotoaparáty s umelou inteligenciou. Nastavujú sa automaticky podľa scén a objektov, na ktoré zamierite objektívom. Sociálne siete, ako je Facebook alebo Instagram, tiež využívajú algoritmy strojového učenia. Keď ich využívate aktívne, po čase vám ponúkajú v návrhoch témy, ktoré vás zaujímajú.

Prečo je machine learning taký dôležitý?

Ako sme už spomínali, cieľom AI je prekonanie ľudských inteligenčných obmedzení. Takto by sme dokázali zefektívniť a zlepšiť náš život v doprave, medicíne, vede a výskume. Na to, aby sa nám to podarilo dosiahnuť, musia byť systémy schopné sa učiť. Je to ako s čerstvo narodeným dieťaťom. Má základný súbor schopností, ale iba ďalším učením sa rozvíja a zlepšuje.

Kategórie