Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo nás vo svete technológií bude čakať v budúcom roku?

Dec 29, 2021

Svet technológií bude v roku 2022 zase o krok bližšie k futuristickej budúcnosti. Podľa odhadov expertov sa do popredia dostane najmä rozšírená a virtuálna realita. V uplynulých rokoch napredovali tieto technológie míľovými krokmi. Uvidíme, kam sa posunú v roku 2022. Rozhodne sa máme na čo tešiť.

Zrýchlenie vývoja

Zdokonalenie rozšírenej a virtuálnej reality (ďalej AR a VR) bude viesť k zrýchleniu vývoja nových produktov, ktoré sa na trh dostanú rýchlejšie a za menej peňazí. Nie je utopické dúfať, že AR a VR bude v roku 2022 aktívne využívať aj školstvo, medicína a cestovný ruch.

AR v medicíne

Rozšírená realita bude asistovať pri náročných medicínskych operáciách, čím sa predíde chybovosti ľudského faktora a zníži sa tým tlak na zdravotnícky personál. AR zdravotníctvo už dnes využíva, zďaleka však nevyčerpáva jej maximálny potenciál.

VEDELI STE, ŽE … pojem rozšírená realita sa prvýkrát objavil v roku 1990? Zaviedol ho Thomas Caudell, výskumník spoločnosti Boeing. 

VR v e-commerce

S kvalitným VR už v dohľadnej dobe nebude existovať medzi kamennou predajňou a e-shopom takmer žiadny výrazný rozdiel. Zákazníci si budú môcť produkt z e-shopu pozrieť, vyskúšať, ohmatať, ako keby stáli v predajni. Je možné, že s kvalitným VR o niekoľko rokov klasické kamenné predajne úplne zaniknú.

AI v inteligentných autách

Všetko nasvedčuje tomu, že rok 2022 zasype svet technológií novými elektrickými vozidlami. Posadnutosť elektrickou energiou naberá na obrátkach. Ak to takto pôjde ďalej, o pár rokov budú štandardné vozidlá bez umelej inteligencie (AI) v menšine. 

AI sa okrem inteligentných áut uplatňuje aj v kybernetickej bezpečnosti. Efektívne vyhodnocuje riziká a nastavuje preventívne opatrenia. Budúci rok bude záujem o kybernetickú bezpečnosť prioritou. Môžeme preto očakávať, že Al sa významne zlepší. 

Kategórie