Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Aké novinky prináša iPhone SE 3. generácie?

Mar 21, 2022

Iba nedávno predstavilo Apple svoj nový iPhone SE 3. generácie. V čom je lepší ako jeho predchodca? Oplatí sa vôbec? Na tieto otázky si odpovieme v našom článku.

Procesor a pamäť

Zlepšenie nastalo najmä pri procesore. Podobne, ako je tomu pri iPhonoch 13 (Pro), aj iPhone SE 3. generácie disponuje kvalitným čipom A15 Bionic. Procesor ponúka celkovo 6 jadier a mal by svojim užívateľom poskytnúť maximálny takt až 3.23 GHz.

Druhá generácia iPhone SE obsahovala slabší čip A13 Bionic (2,39 GHz), ktorý sa nachádza napríklad v iPhonoch 11 (Pro). Čo sa týka operačnej pamäti, aj tu nastalo zlepšenie. Z 3 GB RAM sa dostávame na 4 GB RAM.

Batéria

Batéria sa veľmi nezmenila. Koniec koncov, ide o dlhodobý problém na všetkých zariadeniach od Apple. Rovnako ako pri dvojke, aj tretia generácia disponuje batériou o kapacite 1 821 mAh. Vďaka úspornejšiemu čipu A15 Bionic vám však telefón na jedno nabitie vydrží o pár hodín viac.

TIP: Batéria by mala stačiť na 15 hodín prehrávania videa alebo na 10 hodín streamovania videa.

Telo a displej

Zmeny nenastali ani pri konštrukcii. Hlavným materiálom je tu stále hliník, pričom na prednej aj zadnej strane mobilu nájdete tvrdené sklo Gorilla Glass. Pre mnohých však možno bude sklamaním, že ani tretia generácia nepriniesla zlepšenie, čo sa týka nevzhľadných rámikov okolo displeja. Samozrejmosťou je aj vodeodolnosť – 30 minút v hĺbke 1 m.

Fotoaparát

Žiaľ, v tomto smere nenastal takmer žiadny posun. Aj tretia generácia SE totiž disponuje iba 12 MPx širokouhlým fotoaparátom s clonou f/1.8, optickou stabilizáciou obrazu a 5x digitálnym zoomom. 

Nahrávanie videí beží v rozlíšení 4K 60FPS. Nechýba stabilizácia obrazu, 3 x digitálny zoom a časozberné video so stabilizáciou či nahrávaním v stereo režime. Zlepšenie nenastalo ani pri prednom fotoaparáte, kde na vás čaká 7 MPx s označením FaceTime HD a clonou f/2.2. Okrem retina flash však tretia generácia ponúka aj Smart HDR 4. U dvojky to bolo len Auto HDR.

Záver

Tretia generácia tohto Iphonu nepriniesla so sebou žiadnu prevratnú zmenu. Jediné zlepšenie je v kvalitnejšom procesore a v miernom navýšení operačnej pamäte. Rovnako je tu možnosť pripojenia k sieti 5G.

Naopak, sklamaním je fotoaparát, ktorý až na Smart HDr 4 nepriniesol nič, čo by už nemala dvojka.

Kategórie