Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Ako ochrániť smartfón pred útočníkmi

Apr 13, 2022

V našich smartfónoch máme uložené kvantá citlivých údajov, ktoré sú lákadlom pre nejedného podvodníka. Poradíme vám, ako ochrániť svoj smartfón.

Prečo sa chrániť

Časy, keď telefón slúžil výhradne na telefonovanie, sú dávno preč. Postupným vývojom technológií sa hranol s anténkou premenil na niečo, čomu dnes hovoríme smartfón. Zariadenie s výkonom počítača, ktoré sa zmestí do vrecka nohavíc znamenal revolúciu v našom živote. 

Pripojenie na internet, kdekoľvek ste. Fotenie a postovanie na sociálne siete, pozeranie videí, počúvanie hudby, hranie hier či elektronické bankovníctvo. Všetky tieto kratochvíle nášho života sa skoncentrovali do jedného bodu. Citlivé osobné údaje sa stali lákadlom pre každého podvodníka.

Aké hrozby nám hrozia

Škodlivý softvér

Tým, že sú smartfóny poháňané operačnými systémami ako počítače, sú tiež náchylné na infikovanie vírusom. Existuje ich niekoľko druhov. Či už je to ukradnutie vašich fotografií, bankových údajov, alebo nabúranie sa do vašich sociálnych sietí.

TIP: Antivírus sťahujte iba od renomovaných firiem. Neraz sa stalo, že na obchodné platformy sa vývojárom podarilo prepašovať antivírus, ktorý obsahoval trójskeho koňa.

Podvodné SMS

Poslednú dobu sa rozšírili podvody spojené s najznámejším slovenským online bazárom. Princíp podvodu je veľmi jednoduchý. Kupujúci predstiera, že objednáva prepravu kupovaného tovaru. V skutočnosti chce od vás vylákať bankové údaje a okradnúť vás

Ako sa chrániť

Spôsobov, ako sa chrániť je niekoľko:

  • Dávajte si pozor na to, na aký zdroj na internete klikáte. Pri neznámych zdrojoch je vysoké riziko, že pri kliknutí na takýto odkaz dôjde k stiahnutiu vírusu do vášho smartfónu.
  • Nikdy na sociálnych sieťach nezdieľajte viac ako je potrebné. Nezverejňujte svoje telefónne číslo, a tiež sa zamyslite, koľko toho prezradíte o svojom súkromí. 
  • Používajte viacfaktorové overovanie. V dnešnej dobe používať prihlasovacie meno a heslo je čisté šialenstvo. Dvoj- a viacfaktorová autentifikácia zvyšuje bezpečnosť vašich údajov.
  • Na odomykanie smartfónu využívajte biometrické údaje. Odtlačok prstu či scan tváre je omnoho bezpečnejší ako vzor či pin kód.
  • Ak predsa len kliknete na neznámy odkaz, je dobré mať nainštalovaný overený antivírus, ktorý váš smartfón ochráni pred infekciou.

Kategórie