Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Na Android zariadeniach už nebudete môcť nahrávať hovory

Apr 27, 2022

Google od 11. 05. 2022 mení pravidlá Obchodu Play, vďaka ktorým už nebude možné nahrávanie hovorov. Chcete vedieť viac? Prečítajte si náš článok.

Dôvodom je legislatíva

Nahrávanie hovorov vie byť užitočné, avšak dá sa veľmi ľahko zneužiť. Takýmto krokom dôjde k narušeniu bezpečnosti a súkromia človeka. Na zreteli treba mať aj fakt, že v každej krajine sú pravidlá pre nahrávanie hovorov iné. V konečnom dôsledku to vyzerá tak, že namiesto toho, aby sa prispôsobovali legislatíve, tak túto funkciu preventívne odstránia. 

Snaha v minulosti

Prekvapením nemôže byť ani to, že Google sa už raz pokúšal o zastavenie nahrávania hovorov. Konkrétne to spravil vo svojom operačnom systéme Android 10, kde túto funkciu zablokoval a už nebolo možné hovory nahrávať. Tento zákaz sa však dal obísť inštaláciou aplikácií z tretích strán, a to cez rozhranie API.

VEDELI STE, ŽEsmartfóny od Apple touto funkciou vôbec nedisponujú? No aj napriek tomu viete využiť primitívny spôsob nahrávania hovoru. Zapnite hlasitý odposluch a aplikáciu „Diktafón”.

Rozhranie API

Práve vývojárske rozhranie Accessibility API bolo využívané pri obchádzaní zákazu nahrávania hovorov. Google však tvrdí, že API nebolo navrhnuté, a teda nie je možné ho používať. Zároveň zo všetkých verzií androidu odstraňuje všetky API, ktoré umožňujú nahrávanie hovorov. Toto sa dotkne aj všetkých aplikácií tretích strán, ktoré slúžia na nahrávanie. 

Netýka sa to všetkých android zariadení

V tomto procese však budú výnimky, ktorých sa táto zmena nedotkne. Sú to zariadenia, ktoré majú túto funkciu v sebe natívne zakomponovanú. Konkrétne ide o Google Pixel či Xiaomi so svojou aplikáciou Mi Dialer. Dôvod je prostý. Systémové aplikácie majú prístup k všetkým povoleniam. 

Kategórie