Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Ekológia nám v ITya nie je ukradnutá

May 4, 2022

V dnešnej dobe sú okrem služieb dôležité aj záväzky. Naším záväzkom je ekológia. Prečo? Lebo nám nie je ukradnutá.

Prečo práve ekológia?

Podľa našich aktuálnych poznatkov je naša planéta široko-ďaleko unikát, kde sa nachádza všetok nám známy život. ITya je zodpovedná firma, pretože sme si vedomí našej povinnosti chrániť planétu, aby si ju mohli užívať ďalšie generácie, ktoré prídu po nás. Prázdne slová nemáme radi, preto podnikáme kroky, aby sme dodržali náš ekologický záväzok.

Elektroodpad

Keď sa povie odpad, každý si predstaví odpadkový kôš v kuchyni. Avšak okrem klasického komunálneho odpadu denne vzniká aj obrovské množstvo elektroodpadu, ktorý predstavuje veľkú ekologickú záťaž. Za rok 2019 bolo vyprodukovaných približne 50 miliónov ton elektroodpadu. Je to niečo podobné, ako keď každú sekundu vyhodíte 1000 notebookov. 

VEDELI STE, ŽE … každá tona recyklovaného elektroodpadu ušetrí až 2 tony emisií CO2?

Elektroodpad a ekológia

Na tvorbe elektroodpadu sa podieľa každý, kto vlastní alebo vlastnil elektroniku. Vzniká v momente, keď vám zariadenie doslúži a vy ho vyhodíte. My v ITya sa okrem servisu zariadení venujeme aj repasovaniu a dávame elektronike druhú šancu, čím výrazne znižujeme uhlíkovú stopu. Pri repasovaní alebo oprave vzniká elektroodpad, ktorý predstavujú nefunkčné diely. 

S kým spolupracujeme

Pri našej činnosti sa priamo podieľame na tvorbe elektroodpadu. Z toho dôvodu sme sa rozhodli spolupracovať so spoločnosťou SEWA. Táto spoločnosť je držiteľom certifikátu EMAS, čím sa zaviazala dodržiavať všetky legislatívne požiadavky z oblasti životného prostredia. Vyzbieraný elektroodpad triedi a následne recykluje.

Prečo recyklovať

Niektoré komponenty v elektronike tvoria nebezpečné a škodlivé látky, napríklad batérie. Správnym triedením a následnou recykláciou dokážeme tieto škodlivé látky spracovať a znovu použiť. Ide o kovy, cenné kovy, plasty, sklo, atď. Znovupoužité suroviny šetria prírodné zdroje a redukujú množstvo uvoľneného CO2.

Kategórie