Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Ako chrániť smartfón pred nepovolenými osobami?

Jun 15, 2022

Na svete existuje vyše 6 miliárd aktívnych používateľov smartfónov. Toto obrovské číslo predstavuje lákadlo pre každého, kto by sa chcel zmocniť vašich údajov.

Prečo je potrebná bezpečnosť?

Smartfóny sú v súčasnosti neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Máme v nich uložené svoje spomienky v podobe nekonečnej galérie fotografií. Vďaka nim sme nonstop spojení s priateľmi cez sociálne siete. Využívame internet banking a mnoho ďalšieho. Všetko toto je príležitosť pre zlodejov, ktorí chcú zneužiť vaše osobné dáta. Dobrá ochrana vášho smartfónu je preto na mieste. 

Neklikať na neznáme a podozrivé odkazy

Najčastejšie pokusy na získanie vašich osobných údajov sú cez nevinné odkazy, ktoré vám útočník posiela. Väčšinou sa maskuje za niekoho známeho alebo za nejakú dôveryhodnú inštitúciu (napr. banku). S týmto linkom si okrem toho môžete stiahnuť do telefónu aj vírus, ktorý vo vašom smartfóne môže napáchať veľa škôd.

Používať dvojfaktorovú verifikáciu

Dnes to používa väčšina poskytovateľov internetových služieb, pretože klasické overenie pomocou mena a hesla už nestačí. Len v roku 2021 uniklo rekordných 3,2 miliardy mailových adries a hesiel. Je teda veľká šanca, že útočníci už vaše údaje majú. Ak ste si teda ešte neaktivovali dvojfaktorovú verifikáciu, určite to napravte. 

TIP: Ak si chcete overiť či vaša e-mailová adresa neunikla, navštívte stránku Cybernews, kde na to máte k dispozícií bezplatný nástroj. 

Nainštalovať si antivírus

Ak chcete mať stopercentnú istotu, že váš smartfón je chránený, siahnite po antivíruse. Na Google Play či AppStore nájdete množstvo antivírusových appiek. Sťahujte ale iba tie, ktoré už poznáte. Už sa totiž párkrát stalo, že útočníci škodlivý softvér zamaskovali za antivírus. Keď sa budete držať týchto bodov, váš smartfón bude dostatočne chránený pred útokmi.

Kategórie

Author: