Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Smartfóny budú mať jednotný nabíjací port

Jul 6, 2022

Niekoľkoročné snahy Európskej únie o zjednotenie napájacích konektorov sa naplnili. Ktorý konektor to nakoniec bude? 

V prvom rade ekológia

Nie je tomu tak dávno, keď každý výrobca mal svoj vlastný napájací konektor. Častokrát sa potom stávalo, že keď ste si kúpili mobilný telefón od iného výrobcu, mali ste ďalšiu nabíjačku. Naše šuplíky sa tak pomaly, ale isto plnili zbytočnými nabíjačkami, ktoré ste nemali ako využiť. Množil sa tak zbytočný elektroodpad, ktorý má závažný vplyv na životné prostredie.

VEDELI STE, ŽE … v roku 2016 priemerný občan Európskej únie vyprodukoval až 16,6 kg elektroodpadu? Dokopy to bolo až 50 000 ton.

Prvý pokus o univerzalitu

Prvým univerzálnym konektorom bol micro-USB. Začala ho používať väčšina výrobcov smartfónov. Jeho najväčšou výhodou bolo, že keď sa vám vybil telefón, nemali ste veľký problém si od niekoho požičať nabíjačku. Dnes je tento konektor na ústupe. Dôvodom je najmä jeho tvar, pretože keď ste chceli nabíjať telefón, museli ste ho vložiť správne.

Čo na to Apple?

Apple od iPhonu 5 používa svoj lightning konektor, ktorý vystriedal 30-pinovú koncovku, ktorá nabíjala staršie zariadenia. Jeho veľkou výhodou bola stranová univerzálnosť. Nemuseli ste otáčať káblom, aby ste správne pripojili mobilný telefón. 

Apple sa tomuto rozhodnutiu bráni. Aj keď tvrdí, že je to z dôvodu brzdenia inovácii, pravda je pragmatickejšia. Ide o čisto ekonomický dôvod. Štandard lightning patrí Applu, keďže si ho sám vyvinul. V praxi to znamená, že ak nejaký výrobca chce vyrábať príslušenstvo pre Apple, musí mať od neho licenciu, za ktorú sa platí.

Ktorý konektor to teda bude? 

Európska únia rozhodla, že novým univerzálnym štandardom pre napájanie bude USB-C, ktorý je ako lightning stranovo nezávislý a používa ho čoraz viac výrobcov mobilných telefónov. Vďaka jeho vysokým prenosovým rýchlostiam ide zatiaľ o najlepšie USB vôbec, preto sa to ukazuje ako najlepšie riešenie pre zjednotenie napájacích konektorov.

Kategórie