Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Prvý iPhone má za sebou povinnú školskú dochádzku a začína dospievať

Jul 13, 2022

29. 06. 2007 je deň, ktorý zmenil náš svet a pohľad na značku Apple. V tento deň sa začala predávať prvá verzia iPhonu.

15 rokov

Nedávno sme si pripomenuli 15. výročie, kedy sa v Amerike začal predávať prvý iPhone 2G. Človek nemusí byť technologický nadšenec, aby vedel, aký významný to bol deň. Prvý iPhone bol revolučný a získal si srdcia všetkých technologických nadšencov a svojej obľube sa teší dodnes. Slúžil dokonca ako inšpirácia pre ostatné značky. 

Predstavenie iPhonu

iPhone predstavil Steve Jobs ešte v januári 2007 na stretnutí Macworld. Ak si dobre pamätáte, vystúpil vtedy s tvrdením, že Apple predstaví tri revolučné zariadenia:

  • iPod so širokouhlou dotykovou obrazovkou,
  • revolučný mobil,
  • prelomový internetový komunikátor.

Všetky tieto zariadenia sa nachádzajú v jednom malom telefóne. Okamžite na seba strhol pozornosť médií a všetci nedočkavo čakali, čo nový iPhone prinesie.

Dospievanie iPhonov

Aj napriek tomu, že v tej dobe bol prvý iPhone revolučným a ostatnú konkurenciu doslova schoval do vrecka, bol ešte dieťaťom. Chýbalo mu mnoho technológií a vychytávok, ktoré poznáme z aktuálnych verzií iPhonu. V prvom modeli ste nenašli multitasking, LED blesk, prednú kameru či populárnu Siri. Aj slávny iStores vznikol až v roku 2008. 

VEDELI STE, ŽE … prvá požiadavka na vývoj iPhonu prišla od Steva Jobsa už v roku 2004 a na jeho vývoj údajne padlo až 150 miliónov dolárov?

Inšpirácia pre konkurenciu

Najlepšou vizitkou dobre odvedenej práce je to, že vaša konkurencia vás začne napodobňovať. Tak to bolo aj pri prvom iPhone. Postupom sa všetky smartfóny začali zbavovať QWERTY klávesníc a vylepšovať svoje UI. Inšpiráciu od Apple si zobrala aj značka SAMSUNG, ktorá si požičala dizajn do svojej modelovej rady GALAXY. 

Kategórie