Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo je wifi mesh a aké má výhody?

Aug 24, 2022

Wifi mesh – odpoveď pre zúfalých majiteľov veľkých bytov či domov. Čo to je a aké má pre vás výhody?

Čo je to Wifi mesh?

Wifi mesh je systém, ktorý slúži na rozšírenie pokrytia Wifi siete. Avšak v dnešnej dobe existuje niekoľko spôsobov, ako si wifi pokrytie rozšíriť. Asi najznámejším spôsobom je použitie Wifi extendera, ktorý s routrom spárujete a on Wifi signál rozšíri. Potom tu je opakovač alebo druhý router, ktorý je spojený s tým prvým.

Ako funguje Wifi mesh

Wifi mesh je v podstate najnovším a najlepším riešením pre rozšírenie bezdrôtového signálu v miestach, kde dosah jedného routra nestačí. Ide o sústavu vzájomne prepojených routerov, ktoré medzi sebou navzájom komunikujú, a to v pásme 2,4 a 5 Ghz. V tomto systéme sa nachádza jeden hlavný smerovač a satelitné smerovače.

TIP: Pri inštalácii wifi routra dbajte na jeho správne umiestnenie. Jeho správne miesto má totiž veľký vplyv na kvalitu, rýchlosť a dosah siete.

Výhody Wifi mesh

Najväčšou výhodou tohto systému je pokrytie veľkých plôch silným a stabilným signálom. Ďalšou veľkou výhodou je, že v prípade výpadku jedného uzla nedôjde k zrúteniu celej siete, keďže routre medzi sebou navzájom komunikujú. Vďaka tomu vie systém nájsť vhodnú trasu smerovania signálu a tento nefunkčný router obísť. 

Kde sa oplatí inštalácia?

Ako sme už spomínali, Wifi mesh je systém, ktorý slúži na rozšírenie dosahu bezdrôtovej siete. Vhodný je teda do veľkých bytov, rodinných domov či kancelárií, kde bežný router s pokrytím nestačí. Azda jedinou nevýhodou tohto systému je jeho obstarávacia cena, ktorá je oproti iným riešeniam omnoho vyššia. 

Kategórie