Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Indické smart hodinky? Pred rokom nefungovali, dnes patria medzi TOP 5 výrobcov

Sep 14, 2022

Pred rokom by ste ich hodili do koša, dnes patria medzi svetovú špičku. Vývoj dvoch indických výrobcov zaznamenal za rok prudký nárast. Aktuálne im patrí 4. a 5. miesto v rebríčku najlepších výrobcov smart hodiniek. Toto sú výrobcovia Fire-Boltt a Noise.

Svet hodiniek rastie

Vývoj chytrých hodiniek napreduje raketovým tempom. Stačí sa pozrieť na to, čo nám priniesli nové Apple Watch. Svedčí o tom aj štúdia Counterpoint Research, ktorá sa venuje analýze celosvetovému trhu hodiniek.

Podľa nej dodávky s hodinkami za posledné 3 mesiace vzrástli o 13 %. Podobný nárast zaznamenali aj v prvom štvrťroku 2022. Tento nárast majú na svedomí práve neznáme indické spoločnosti Fire-Boltt a Noise. Vďaka nim indický trh vzrástol až o 347 %.

Celosvetoví dodávatelia

Najväčším dodávateľom hodiniek je aj naďalej Apple. Ich dodávky tvoria až 29,3 %. 2. miesto vlastní Samsung, ktorý sa vytiahol zo 7,3 na 9,2 %. 3. miesto patrí firme Huawei, ktorých dodávky klesli z 9 na 6,8 %. 4 a 5. miesto patrí spomínaným indickým spoločnostiam.

Prečo práve India?

Z vykonanej štúdie taktiež vyplýva, že záujem vzrástol najmä o lacné zariadenia. Hodinky s cenou pod 50 dolárov idú ako na dračku. Podľa dát sú 30 % z predaných hodiniek pod spomínanou hodnotou. Zaujímavý je tiež pohľad na svetové trhy.

VEDELI STE, ŽE … Samsung za posledný rok dodal až o 40 % hodiniek viac?

Predbehne India Čínu?

Svetovým dominantom vo výrobe chytrých hodiniek je aj naďalej Severná Amerika. Kde to však poriadne vrie, je 2. a 3. miesto. Číne patrí 2. priečka najmä vďaka hodinkám značky Huawei, ktoré ale majú množstvo obmedzení. 

Už teraz je však jasné, že India vystrieda Čínu a prevezme si 2. miesto. Malo by sa tak udiať v 3. kvartáli tohto roka. Predpokladá sa, že indický trh sa začne doťahovať aj na lídra, ktorým je Severná Amerika. Ak zvažujete kúpu hodiniek, minimálne si o značkách Fire-Boltt a Noise čo-to prečítajte.

Kategórie