Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Nový smartfón v balení úplne bez kábla? Čoskoro možno realita

Sep 28, 2022

V roku 2020 sa Apple zbavil nabíjacieho adaptéru a zožalo to množstvo kritiky. Dnes to už nikto Apple nevyčíta a všetci si na to zvykli. Tento rok sa z iPhonu odstránil slot, kam sa vkladá SIM karta. Najbližšie to čaká už aj nabíjací kábel. Stane sa to skutočnosťou?

Smiali sa, dnes nasledujú

Mnoho konkurenčných spoločností Applu si myslelo, že prestať predávať nabíjací adaptér je zlý krok. Po niekoľkých mesiacoch zistili, že to nie je zlý nápad. Ako je to dnes? Konkurencia urobila to isté a predávajú smartfóny bez adaptéru. Prečo to bolo také výhodné?

Keďže nabíjací adaptér zaberá príliš veľa miesta, spoločnosti ušetria na veľkosti balenia. Aby toho nebolo málo, samotný adaptér predávajú zvlášť. Tým získajú na zákazníkoch ešte viac peňazí. To však nie je jediná výhoda. Zníži sa tým aj produkcia nabíjačiek.

Nie Apple, ale Samsung

Svoj krok odstránenia nabíjacieho kábla prvýkrát oznámila spoločnosť Samsung. V balení tak nenájdete nabíjací kábel ani adaptér, ale iba telefón a dokumenty, ktoré vyžaduje legislatíva. Za týmto krokom stojí iniciatíva Galaxy for the Planet.

Za ekologickú planétu

Táto iniciatíva chce vytvoriť podľa ich slov „ekologickejšiu budúcnosť pre ďalšie generácie“. Cieľom spoločnosti Samsung je preto odstrániť zo všetkých obalov plasty. Termín, dokedy to chcú stihnúť, je najneskôr rok 2025. Sú však na dobrej ceste k dosiahnutiu ich cieľa.

VEDELI STE, ŽE … Apple v minulosti špekuloval o odstránení lightning káblu z balení iPhonov?

Ešte menej odpadu

Samsung sa okrem odstraňovania plastov snaží znížiť aj spotrebu energie vynaloženú pri výrobe nabíjačiek. Taktiež chcú znížiť vyprodukovaný odpad na skládkach. Tieto zmeny sa začnú od modelu S21 a novších. Pripoja sa k tomuto cieľu aj ostatné spoločnosti? To je zatiaľ otázne. 

Kategórie