Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Microsoft chystá veľkú opravnú aktualizáciu pre svoj najnovší Windows 11

Oct 26, 2022

Aj keď vaše PC spĺňa hardvérové požiadavky, najnovšia aktualizácia Windows 22H2 nemusí byť dodaná cez Windows update. Aká je odpoveď Microsoftu? 

Prvá veľká aktualizácia Windowsu

Pri Microsofte sme zvyknutí, že keď vydá nový systém či aktualizáciu, nie je dostupná pre každého. Väčšinou za to môžu rôzne chyby na strane Microsoftu či nekompatibilný softvér. Vtedy Microsoft pozastaví vydanie softvéru či aktualizáciu pre túto skupinu, kým problém nevyrieši. Rovnaká situácia nastala aj pri najnovšom Windowse 11.

Čo to spôsobuje?

Microsoft v pomerne krátkom čase chybu identifikoval a aktualizáciu Windowsu 11 22H2 pozastavil pre zariadenia, ktoré majú problém s ovládačmi Intel SST. Nekompatibilita týchto audio ovládačov spôsobuje časté pády systému, kedy na vás vykukne takzvaná modrá obrazovka smrti. 

Intel SST je v správcovi zariadenia označený ako Intel smart sound audiocotroller. Ide o súbor IntcAudioBus.sys”, a to vo verzii 10.29.0.5152 alebo 10.30.0.5152 (a nižšie).

Ako vyriešite tento problém?

Tento problém si, našťastie, viete vyriešiť aj sami. Stačí, ak si skontrolujete dostupnosť najnovšej aktualizácie zariadenia. Ide o verziu ovládača 10.30.00.5714, resp. 10.29.00.5714 a novšie. Stiahnite si ju a manuálne ju nainštalujte. Týmto by mal byť problém vyriešený a v inštalácii aktualizácie Windowsu 11 22H2 vám už nič nebráni. 

TIP: Aktualizácie ovládačov viete vykonať priamo cez správcu zariadení.

Čo chystá Microsoft?

Podľa dostupných správ chystá Microsoft veľkú opravnú aktualizáciu pre svoj najnovší Windows 11. Táto aktualizácia by mala opravovať všetky chyby, ktoré sa za mesiace používania tohto systému vyskytli. Zatiaľ nám však ostáva len čakať alebo ak ste netrpezliví, môžete skúsiť postup popísaný vyššie.

Kategórie