Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo všetko nám umožnil internet za posledných 30 rokov?

Nov 23, 2022

Internet je tu s nami už vyše 30 rokov a za ten čas nám priniesol niekoľko výnimočných míľnikov. Dnes sa pozrieme na tie, ktoré nám zmenili život.

Objednávanie jedla

Je tomu už pár rokov, čo donáška jedla fungovala na jednoduchom princípe. Zdvihli ste telefón, zavolali do reštaurácie a dúfali, že vás pracovník dobre počul. Dnes už existujú rôzne aplikácie, ktoré sa sústreďujú na donášku jedla. To uľahčilo život najmä tým, ktorým robí komunikácia s druhými ľuďmi problém.

VEDELI STE, ŽE … prvá objednávka jedla cez internet prebehla v roku 1994? Bola to salámová pizza zo známeho reťazca Pizza Hut.

Internet banking

Príchod internetu zmenil pohľad aj na naše financie. Keď ste v minulosti potrebovali čokoľvek od vašej banky, museli ste sa osobne dostaviť na pobočku. Dnes všetko hravo vybavíte z pohodlia domova cez váš počítač alebo smartfón. Okrem šetrenia času vám využívanie internet bankingu šetrí aj peniaze. Za mnohé operácie vykonané na pobočke platíte poplatok, pričom za tie cez internet neplatíte zväčša nič.

Streamovanie filmov a seriálov

Pozerať čokoľvek a kdekoľvek? V 90. rokoch by to bolo niečo, čo by skôr plnilo stránky science fiction komixov. Dnes je to realita, bez ktorej by sme si nevedeli predstaviť svoj život. Prvá takáto iTV vznikla v Kórei v roku 1998, a to niekoľko týždňov predtým, ako Netflix poslal svoje prvé DVD. Nesmieme zabudnúť ani na platformu, akou je YouTube či Twitch, na ktorých si mnoho streamerov založilo svoju obživu.

Online shopping

Internet zmenil aj spôsob nakupovania. Nákupy spotrebnej elektroniky, oblečenia, hračiek či drogérie sa pomaly presúvajú z priestoru kamenných predajní do online sféry. Rok čo rok prebieha viac nákupov online a vďaka pandémii Covid-19 tento trend nabral na rapídnej rýchlosti. Najväčšou výhodou takého nakupovanie je opäť šetrenie času, 14-dňová lehota na vrátenie tovaru a častokrát nižšie ceny ako tie v predajniach. 

Kategórie