Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Google sa chystá predstaviť svoju alternatívu k AirTagu

Feb 24, 2023

AirTag je šikovný gadget od cupertinskeho technologického giganta, ktorý si obľúbili mnohí užívatelia Apple zariadení. Chcete o tom vedieť viac? Čítajte ďalej.

AirTag

Airtag je tu s nami od apríla 2021 a za ten čas už niekoľkokrát ukázal, aký užitočný dokáže byť. Za zmienku stojí napríklad príbeh mladého Slováka, ktorému ukradli auto, v ktorom mal schovaný AirTag. Vďaka nemu dokázal svoje auto vypátrať do niekoľkých minút od krádeže.

Princíp, na akom funguje, je pritom jednoduchý. Nepoužíva GPS, ale Bluetooth LE a UWB pripojenie. Komunikuje s každým iPhonom, ktorý sa k nemu priblíži. Posiela anonymizované údaje do služby Find My, ku ktorým máte prístup len vy.

Google sa inšpiruje

Vo svete technológií je najvyššou formou uznania, keď vás konkurencia začne kopírovať. Príkladom je obľúbená funkcia Dynamic Island. Teraz má Google na muške AirTag. Už dlhé roky robí všetko preto, aby dokázal priniesť svoju alternatívu sledovania predmetov. Prvým krokom, ktorý na tejto ceste spravil, je používanie ultraširokopásmových modulov v modeloch Pixel 6 PRO a Pixel 7 PRO.

Okrem toho sa netají ani tým, že posledné roky sa pokúša zdokonaliť svoju aplikáciu „Nájsť moje zariadenie“. To je akási obdoba Apple aplikácie Find My.

Ako bude fungovať gadget od Googlu?

Gadget od Googlu bude fungovať na tom istom princípe ako AirTag od Applu. Bude sa napájať na každé Android zariadenie v okolí, čím sa vytvorí obrovská sieť, keďže celosvetovo na trhu so smartfónmi prevládajú tie s Androidom. Ideálne by bolo, ak by sa v budúcnosti obe služby prepojili. 

VEDELI STE, ŽE … celosvetovo až 71 % užívateľov používa mobilné zariadenia s OS Android?

Kedy? Cena? Názov?

Oficiálne názov zariadenia nepoznáme, aj keď jeho kódové označenie je Grogu či Groguaudio. To napovedá o tom, že nové zariadenie bude pravdepodobne obsahovať aj reproduktor. Zariadenie by malo byť predstavené do niekoľkých mesiacov, kde sa dozvieme aj jeho presnú cenu. Zatiaľ však môžeme hádať, že bude o dosť nižšia, ako je to pri AirTag.

Kategórie