Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Steve Jobs by oslávil 68 rokov: Aký odkaz zanechal?

Mar 15, 2023

Jeden z najväčších technologických guru 20. a 21. storočia by 24. 02. 2023 oslávil svoje 68. narodeniny. Poďme sa pozrieť na najväčšie míľniky, ktoré Steve Jobs dosiahol.

Počítač Apple I (1976)

Bol to prvý osobný počítač od spoločnosti Apple Computers. Za jeho vznikom stál Steve Wozniak, ktorý si ho vyrobil pre svoje vlastné potreby. Steve Jobs videl v tomto počítači potenciál a rozhodol sa ho predať. Predalo sa 50 kusov. Počítač sa predával už zmontovaný, čo bol veľký rozdiel oproti iným počítačom tej doby, ktoré sa predávali ako skladačky, ktoré si mohli ľudia doma poskladať. Rok na to vznikol Apple II a ten nakoniec viedol k prvému Macintoshu.

VEDELI STE, ŽE … spoločnosť Apple stojí za jednou z najúspešnejších reklamných kampaní? Tou bola reklama „1984“ pre nový Macintosh.

Pixar Animation Studio (1986)

Pixar vznikol pôvodne ako grafická divízia spoločnosti Lucasfilm už v roku 1979. Osamostatnil sa až v roku 1986, keď do neho Steve Jobs investoval počas svojho vyhnania z Applu. V 3D grafike videl veľký potenciál. Netrvalo dlho a svetlo sveta uzrel prvý film vytvorený pomocou počítačovej grafiky: „Príbeh hračiek“, ktorý sa stal obrovským hitom.

iPod (2001)

Ďalším revolučným produktom z dielne Steva Jobsa bola myšlienka, ktorá bola rovnaká ako pri e-bookoch – všetka vaša obľúbená hudba na jednom mieste. Prvý iPod mal kapacitu až 1000 skladieb a okamžite spôsobil ošiaľ u všetkých hudobných fanúšikov. Aj napriek vysokej cene 399 dolárov sa úspešne predával. Na svojom vrchole mal iPod až 70 % podiel na trhu s prenosnými hudobnými prehrávačmi.

iPhone

To najlepšie nakoniec. Pamätáte sa na predstavenie úplne prvého iPhonu? Dodnes z neho máme zimomriavky, keď nás postihne nostalgická nálada a pozrieme sa na neho. Prvý iPhone spôsobil revolúciu v tom, ako dnes používame mobilné telefóny. Bol to prvý telefón s celou dotykovou obrazovkou bez hardvérovej klávesnice. Spájal v sebe mobil, hudobný prehrávač a internetový prehliadač. Netrvalo dlho a konkurencia sa vydala cestou Apple.

Kategórie