Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Vydražili prvý iPhone za cenu, ktorá vám odpáli dekel

Mar 29, 2023

Vo svete aukcií sa vyskytla nejedna kuriozita, keď sa zdanlivo nenápadná položka vydražila za astronomickú sumu. Naposledy to bol úplne prvý iPhone, ktorý vo februári tohto roka vydražili za cenu lepšieho automobilu.

Legenda, ktorá zmenila svet

Prvý iPhone bol smartfón, ktorý zmenil náš spôsob života. Dovtedy mali smartfóny hardvérové klávesnice a ani prívlastok „chytrý” nebol na mieste. To sa zmenilo práve s mobilom od Steva Jobsa, ktorý spojil internetový prehliadač, telefón a prehrávač hudby v jednom zariadení. Multimediálne využitie a celodotykový displej, ktorý pokrýval takmer celú prednú stranu mobilu, spôsobil ošiaľ. Tak vznikla legenda.

VEDELI STE, ŽE … Appstore na prvej generácii iPhonu bol spustený až v roku 2008? 

Zberateľský kúsok

V očiach zberateľov má prvá generácia iPhonu obrovskú hodnotu, pretože ju považujú za úplne prvý smartfón. Okrem toho tu platí zásadné pravidlo: „Originálne balenie pridáva na cene“. Pravdivosť tohto tvrdenia potvrdila dražba, ktorú usporiadala aukčná sieň LCG Auctions.

Viac ako 100-násobok pôvodnej ceny

Dražil sa iPhone v 8 GB verzii, ktorá sa predávala za 599 $. Aukcia začala 2. 2. 2023 a vyvolávacia cena bola 2500 $. Táto suma však po 27 kolách ponúk raketovo vzrástla. Nakoniec originálne zabalený smartfón získal neznámy Američan, ktorý zaň zaplatil 63356,40 $. Aj napriek tomu, že organizátori očakávali, že iPhone sa predá za 50000 $, tak výsledná suma ich prekvapila.

Rekord si drží iný model

iPhone prvej generácie sa predal za hodnotu, za ktorú si môžete kúpiť lepšie auto, ale stále to nebol rekord. Ten si drží iPhone 12 Pro Max, ktorý sa predal na platforme OpenSea za neuveriteľných 5,3 milióna $. Čím bol tento iPhone taký vzácny? Patril Stevovi Wozniakovi, ktorý stál za zrodom počítača Apple I.

Kategórie