Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

iPhone 15: Zbohom, fyzická SIM

Apr 12, 2023

Každá nová generácia iPhonu prináša rôzne zmeny a vylepšenia. Ani pri iPhone 15 to nebude inak. Jednou zo zásadných zmien bude odstránenie modulu pre SIM kartu. Prečo sa tak Apple rozhodol a čo to pre nás znamená? 

iPhone 14 je už bez SIM, ale len v USA

Apple sa s myšlienkou zaviesť iba eSim do svojich zariadení pohráva už od chvíle, keď sa na trhu objavili tieto digitálne karty. Prvý model, ktorý mal popri klasických SIM kartách aj túto vychytávku, bol iPhone XS, XS MAX a XR. Odvtedy ju obsahujú všetky nové modely. 

Od tej doby rastie dopyt po digitálnych kartách, v čom videl Apple priestor. V skutočnosti už jeden taký model, ktorý podporuje iba eSIM, predáva. Je to iPhone 14 a dá sa kúpiť iba na americkom trhu.

Čo to znamená pre Apple?

Pre kupertínskeho giganta pôjde o rapídne ušetrenie nákladov na výrobu a osadenie SIM modulu. Jeho odstránením získa Apple značné miesto vo vnútri zariadenia, ktoré by mohol adekvátne využiť, napríklad nejakou novou technologickou hračkou, ktorú by mohol v budúcnosti chystať. Navyše by to malo zlepšiť jeho vodeodolnosť.

VEDELI STE, ŽE … so SIM kartou sme sa stretli prvýkrát v roku 1991 a bola veľká ako kreditná karta? 

Výhody pre užívateľa

eSIM má pre užívateľa mnoho výhod. Jednou z nich je rýchlosť aktivácie. Ak patríte medzi ľudí, ktorí radi nakupujú online, už nemusíte čakať niekoľko dní, kým vám kuriér doručí novú SIM. Aktivácia prebieha s pomocou QR kódu, ktorý vám operátor pošle elektronicky. 

Okrem toho môžete do iPhone 14 nainštalovať až 8 eSIM kariet a používať 2 čísla súčasne. Túto výhodu ocenia aj ľudia, ktorí radi cestujú do zahraničia a nechcú míňať peniaze na roaming volanie. Stačí si kúpiť digitálnu kartu a môžete fungovať. Nemusíte pri sebe nosiť “ihlu“ na otvorenie SIM modulu.

Nevýhody pre užívateľa

Nie každý operátor ponúka takúto možnosť. Na Slovensku pôsobí 8 poskytovateľov mobilných služieb. Z toho 4 sú digitální operátori a práve tí neponúkajú eSIM vo svojich službách. Problem nastane aj vtedy, ak sa rozhodnete predať svoj smartfón. Kartu budete musieť vymazať a pri prenose do nového mobilu požiadať o jej znovuvydanie, za čo si operátor pýta poplatok. 

Kategórie