Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

USA schválili testovanie mozgových implantátov na ľuďoch

Jun 21, 2023

Americký startup Elona Muska, Neuralink, dosiahol nový míľnik s ich implantátom N1. Regulačné úrady povolili testovanie čipu na ľuďoch. Viac sa o tom dozviete v našom článku.

Spojenie medzi človekom a strojom

Spoločnosť Neuralink netreba veľmi predstavovať. Ide o americký startup, ktorý vyvíja implantovateľné komunikačné rozhrania medzi medzi človekom a strojom. Podľa svojho zakladateľa Elona Muska ide o ďalší evolučný krok ľudstva.

Od svojho založenia v roku 2016 spoločnosť zamestnala popredných odborníkov, neurológov a neurochirurgov, ktorí vyvinuli čip N1 a robota pre jeho bezpečné zavedenie.

Komunikácia s počítačom, ale aj obnovený zrak

Primárnou funkciou čipu N1 má byť možnosť ovládať počítač len pomocou myšlienky. Ide o zjednodušenie života pre bežného človeka, ale aj veľkú pomoc pre ľudí s telesným postihnutím. Spoločnosť chce využiť implantáty aj na obnovenie zraku pre tých, ktorí ho stratili.

VEDELI STE, ŽE … podobné zariadenie vyvíja aj spoločnosť Synchron, ktorá začala s pokusmi na ľuďoch už v júli 2022? 

Opice už majú test za sebou

V apríli 2021 sa predviedol prototyp, ktorý ukázal, čoho všetkého je schopný. Do mozgov opíc boli implantované zariadenia veľkosti mince. Počas prezentácie Neuralinku niekoľko opíc úspešne hralo známu hru „Pong“ alebo ovládalo kurzor na obrazovke pomocou mysle

Opice boli pred prezentáciou naučené hrať túto hru pomocou joysticku a čip zaznamenával ich mozgové vlny.

Kedy začne klinická štúdia?

Podľa oficiálnej stránky spoločnosti Neuralink ešte nebola spustená klinická štúdia na ľuďoch. Presný termín začiatku nie je známy. Niektorí blogeri však naznačujú, že testy by sa mali začať tento mesiac (jún 2023). V každom prípade, na webe sa môžete zaregistrovať ako záujemca o tieto pokusy.

Kategórie