Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Krytie IP68 – čo to znamená pre iPhone?

Jul 12, 2023

Elektronika a voda sa vôbec nehodia dokopy. To si uvedomuje každý, kto už utopil svoj telefón. Riešením v takomto prípade je krytie IP68. Čo presne to znamená?

Krátka história

Utopený mobil trápil mnohých ľudí, pretože len málokto si mohol kúpiť nový mobil za niekoľko stoviek. Túto skutočnosť si uvedomovali aj mnohí výrobcovia, a preto začali vyrábať prvé vodeodolné telefóny. Prvým takýmto smartfónom na našom trhu bola SONY Xperia Z z roku 2013, ktorá mala krytie IP57. 

Čo znamená IP68?

IP štandard definuje, ako je dané zariadenie odolné voči vniku fyzických častíc, napríklad prachu a vode. Čím väčšie číslo, tým je smartfón lepšie chránený. Prvé číslo 6 znamená, že smartfón je úplne chránený pred prachom. Číslo 8 zase znamená, že zariadenie je schopné nepretržitého potopenia do vody pod podmienkami, ktoré určí výrobca.

Prečo Apple nereklamuje utopené zariadenia?

Kupertínsky gigant ponúka svoje smartfóny v dvoch krytiach, IP67 a IP68. Avšak ani pri jednom z nich neuzná reklamáciu, ak dôjde k utopeniu zariadenia. Dôvod je jednoduchý. Pri laboratórnych skúškach síce preukázal vodotesnosť, no tieto skúšky sú uskutočňované za kontrolovaných podmienok. V bežnom živote sa váš jablkový miláčik môže dostať do kontaktu s rôznymi chemikáliami, ktoré môžu poškodiť tesnenia.

TIP: Ak sa váš mobil dostane do vody a chcete ho usušiť, vložte ho do vrecka s ryžou. Škrob, ktorý obsahuje ryža, dokáže absorbovať vlhkosť.

Ísť do servisu alebo kúpiť nový? 

Ak sa vám podarí utopiť váš iPhone, určite vyhľadajte servis. Nechoďte k obchodníkovi, u ktorého ste ho kupili. Autorizovaný servis vám reklamáciu neuzná. V servise vám zvyčajne telefon vyčistia pomocou ultrazvuku. Cena tejto opravy sa pohybuje rôzne, väčšinou do 100 €, a to je omnoho lacnejšie riešenie ako kúpa nového mobilu.

Kategórie