Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

15-palcový MacBook Air – čo ukrýva v sebe?

Jul 26, 2023

Už niekoľko týždňov máme možnosť tešiť sa z rozšírenia rodiny počítačov od Apple o nový 15-palcový MacBook Air. Aké novinky prináša tento model?

Chýbajúci článok

MacBook Air je známy tým, že ide o cenovo najdostupnejšiu radu notebookov od cupertinského techgiganta. Mnohých však odrádzal fakt, že bol k dispozícii iba v 13-palcovej verzii. Preto ak vám nevyhovovala táto veľkosť, museli ste siahnuť po verzii Pro alebo po inej značke. To je dôvod, prečo je táto 15-palcová veľkosť vítaná.

Čo má 15-ka spoločné s 13-kou?

Najvhodnejšie by to vystihovalo známe meme: „Same, same, but different.“ Veľa komponentov je zdieľaných s 13-palcovým MacBook Air. Základná doska s M2 čipom ostala rovnaká. Pri verzii s 256 GB SSD diskom je použitý iba jeden NAND čip, čo v konečnom dôsledku spôsobuje pomalší zápis a čítanie dát. Avšak pri verziách s 512 GB , 1 TB a 2 TB sú využité 2 NAND čipy. 

Čo má 15-ka oproti 13-ke iné?

Na prvý pohľad je samozrejmé, že rozdielom je veľkosť displeja a tela. Avšak existujú aj veci, ktoré nie sú hneď viditeľné. Napríklad batéria je väčšia než u 13-palcového modelu, avšak výdrž je rovnaká. Rozdiel je aj v reproduktoroch. 15-ka ich má o dva viac a majú vyšší zvukový výkon, čo ocenia najmä filmoví nadšenci. 

VEDELI STE, ŽE …batérie osadené v Macbookoch sú nepriestrelné?

Cenovka

Na Slovensku má MacBook Air 15 nastavenú cenovku na 1599 € v základnej konfigurácii s 256 GB SSD diskom a 8GB RAM pamäťou. Veľkosť pamäte si však viete nakonfigurovať podľa svojich potrieb. Pri SSD si môžete vybrať pamäť až do 2 TB a RAM až do 24 GB. Pri najvyššej pamäťovej konfigurácii sa cena vyšplhá na 2979 €.

Kategórie