Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Vylepšená verzia PS5: Čo nové prináša?

Aug 9, 2023

Podobne ako pri PS4, aj teraz spoločnosť SONY pracuje na vylepšenej verzii PlayStation 5. Čo nám táto verzia ponúkne, aká bude jej cena a kedy sa jej dočkáme, sa dozviete v nasledujúcom článku. 

Aké novinky prinesie nová PS5?

Spoločnosť Sony pracuje na svojom projekte, ktorý nesie kódové označenie Trinity. Podľa všetkého ide o výkonnejšiu verziu PS5 Pro. Na základe dostupných informácií sa jedná o mimoriadne výkonnú hernú konzolu. 36 výpočtových jednotiek (CU) by malo nahradiť 30 pracovných skupín (WGP), pričom každá z nich obsahuje 2 CU. To znamená, že výkon bude zabezpečený až 60 výpočtovými jednotkami. 

Možná kontroverzia ohľadom odnímateľnej mechaniky

Nová PlayStation 5 Pro bude disponovať odnímateľnou mechanikou. V praxi to znamená, že bude existovať iba v digitálnej verzii. Ak patríte medzi tých, ktorí uprednostňujú vlastniť hry vo fyzickej podobe na Blu-Ray diskoch, nemusíte sa obávať. Budete mať možnosť si túto mechaniku zakúpiť za 99 €.

TIP: Spôsob, akým umiestnite vašu konzolu PS5, má veľký vplyv na jej životnosť. Ak ju postavíte na výšku, hrozí vám, že si zničíte celú konzolu. Tekutý kov, ktorý slúži na chladenie, môže takto unikať a poškodzovať základnú dosku.

Ďalšie vylepšenia

PS5 by mala disponovať rýchlejšou pamäťou než jej súčasná verzia, ktorá momentálne dosahuje výkon 14 000 MT/s (megatransferov za sekundu). Nová verzia by mala poskytnúť výkon 18 000 MT/s. Taktiež sa plánuje zmena architektúry z RDNA 2 na RDNA 3 alebo dokonca na 3,5, na ktorej spoločnosť AMD pracuje. Existuje aj špekulácia ohľadom procesora. Ten by mal byť postavený na architektúre ZEN 4, ale zatiaľ táto informácia nie je potvrdená. 

Kedy môžeme očakávať príchod na trh? 

Záver aktuálneho cenového vývoja konzoly PlayStation 5 naznačuje, že by k tomu mohlo dôjsť v blízkej budúcnosti. Spoločnosť SONY na projekte pracuje od začiatku roku 2022 a ich plánom je do konca roka 2023 vyvinúť vývojové kity pre tvorcov hier. Tieto kity by im mali pomôcť vylepšiť súčasné hry a prispieť k vývoju nových. Oficiálny predaj by sa mal spustiť až v novembri 2024, pričom konečná cena novej konzoly zatiaľ nie je známa.

Kategórie