Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Odvrátená strana AI – WormGPT

Aug 23, 2023

Na nebezpečenstvá, ktoré môže predstavovať neregulovaná AI, upozornil aj sám Elon Musk. Netrvalo dlho a na svet prišiel WormGPT. Chcete sa o tom dozvedieť viac? Prečítajte si náš článok.

AI, ktorú poznáte

Jazykový model ChatGPT od spoločnosti OpenAI alebo Bard od spoločnosti Google majú vo svojom vnútri zabudovanú ochranu pred škodlivými otázkami či požiadavkami. Preto ak zadáte do textového poľa požiadavky, ktoré sú nelegálne, chatbot odmietne na ne odpovedať. Avšak čo sa stane, ak túto ochranu odstránite?

WormGPT

Minulý mesiac bol spustený klon ChatGPT s názvom WormGPT, ktorý dokáže vyhovieť zakázaným požiadavkám. Tento model je založený na open source engine GPT-J a bol trénovaný na informáciách týkajúcich sa tvorby malvéru a vírusov. Podľa hackera, ktorý stojí za touto AI, má táto umelá inteligencia potenciál pomáhať zločincom po celom svete. 

Podvody, ktoré dokáže uskutočniť

Vzhľadom k tomu, že ide o textový model, WormGPT môže byť využitý na emailové útoky. Táto aplikácia dokáže vytvoriť podvodnú správu, ktorá je personalizovaná pre príjemcu, čím zvyšuje úspešnosť kybernetického útoku. Rovnako vie poskytnúť návody na nebezpečné kybernetické útoky. Dokonca existuje aj fotografia malvéru vytvoreného v Pythone.

TIP: Pri rozpoznávaní Deep Fake videí je možné zachytiť detaily, ktoré ich prezradia. Sledujte jemné nuansy v mimike tváre a venujte pozornosť aj rukám. Práve v týchto dvoch oblastiach má AI veľké nedostatky. 

Deep Fake videá

Okrem textových správ môže AI, ak sa dostane do nesprávnych rúk, spôsobiť ešte väčšie škody prostredníctvom Deep Fake videí. Ide o videá generované umelou inteligenciou s falošne vytvoreným hlasom osoby, ktorej sa video týka. Tieto videá sú vytvárané s cieľom kompromitovať, vydierať alebo iba získať od niekoho peniaze.

Kategórie