Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Kupujete iPhone 15 z USA? Na toto si dajte pozor

Oct 11, 2023

Láka vás priaznivá cena za iPhone 15, ktorý ponúka americký Apple Store? Na tieto 4 veci si dajte pozor, aby sa z výhodnej kúpy nestala nočná mora. 

Sales Tax

Takmer 170 krajín sveta vo svojom daňovom systéme využíva DPH, no nie v USA. V spojených štátoch sa používa systém Sales Tax, pričom každý štát má svoju vlastnú sadzbu. Národný priemer je 6,44 %, takže i napriek výhodnej cene 1599 $ (1513 €) za iPhone 15 Pro Max (1 TB), na konci zaplatíte viac. S americkým priemerom tak za nový telefón zaplatíte 1702 $ (1611,28€).

Clo a DPH za dovoz

Pokiaľ ste si mysleli, že kúpiť a nechať si poslať tovar z USA bude jednoduché, musíme vás sklamať. Pri takejto kúpe vás pravdepodobne čakajú komplikácie v podobe platby cla a DPH. Do tejto sumy je zahrnuté aj poštovné, ktoré priemerne býva okolo 100 €. V tomto prípade musíte podľa colnej kalkulačky zaplatiť 342,26€. Celková suma teda dosiahne 2053,54€.

TIP: V situácii, keď sa nachádzate v USA a zakúpili ste si nový telefón, môžete si ho pokojne vziať so sebou domov bez toho, aby ste museli platiť DPH a clo. Stačí, ak sa zbavíte krabice.

Pozor na to, či nie je telefón zablokovaný

V posledných rokoch sme si zvykli, že do telefónu zakúpeného u mobilného operátora môžete vložiť hocijakú SIM kartu. V USA to však nie je také bežné. Preto si dávajte pozor, ak kupujete iPhone od mobilného operátora. Pravdepodobne bude zablokovaný a vaša slovenská SIM karta nebude fungovať. 

Záruka iba 1 rok 

Ďalší rozdiel medzi USA a našou krajinou je aj v poskytovaní záruky na spotrebiče. Náš štandard je 24 mesiacov, ale v Spojených štátoch sa dočkáte iba 12-mesačnej záruky. Po roku sa buď spoľahnete, že iPhone vydrží, alebo si priplatíte za program Apple Care+.

Kategórie