Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Ako sa vyhnúť podvodníkom na Bazoši?

Jan 10, 2024

Predaj cez inzertné portály je pohodlný spôsob, ako sa zbaviť nepoužívaných vecí. Avšak tento spôsob je živnou pôdou pre podvodníkov. Na čo si treba dávať pozor, aby ste im nenaleteli?

Nedajte sa oklamať

„Je táto položka ešte na predaj?“ Pozriete sa na týchto pár slov, v duchu sa tešíte a uvažujete, čo pekného si za utržené peniaze kúpite. Žiaľ, inzertné portály v poslednej dobe zaplavila vlna podvodníkov, a preto by vaša ostražitosť mala zostať na pozore. Chcete zarobiť peniaze, nie o ne prísť.

Ako ho rozpoznať

Odhaliť podvodníka na základe jednej otázky nie je jednoduché, ale ani nemožné. Pozrime sa, ako rozlíšiť podvod od možného zárobku. Nadviažte komunikáciu s potenciálnym kupcom. Pripomínajú jeho vety niečo, čo by mohol vytvoriť Google Translate? Možno je to podvodník. 

Samozrejme, perfektná gramatika nie je výsadou každého. Preto sa sústreďte na obsah správy a všímajte si, či:

  1. kupujúci trvá len na textovej komunikácii,
  2. je ochotný kúpiť, aj keď nepochádza z vášho blízkeho okolia,
  3. ponúka sa, že sa postará o kuriéra a náklady s ním spojené,
  4. posiela vám nevyžiadané odkazy.

Toto sú typické znaky podvodníka. Neotvárajte žiadne odkazy a najmä neprezrádzajte svoje platobné údaje, aby ste neprišli o značnú sumu peňazí.

Dostali ma! Čo teraz?

Boli ste oklamaní a z vášho účtu už odišli peniaze? Okamžite zablokujte svoje platobné karty, zmeňte PIN kódy a heslá k vašim účtom a informujte svoju banku. Zablokovaním svojich kariet zabránite ich ďalšiemu zneužitiu. Čo sa týka odídených peňazí, tie pravdepodobne už nikdy neuvidíte.

VEDELI STE, ŽE … počet podvodov v roku 2022 narástol o 190 % v porovnaní s rokom 2021?

Stavte na istotu

Metódy podvodníkov sú čoraz sofistikovanejšie. Nedajte im žiadnu šancu a zastavte ich hneď na začiatku. Ak máte starý telefón na predaj, stavte na najväčšieho partnera Apple na Slovensku a využite náš výkup zariadení. Navštívte nás v našej predajni ITYA v OC Retro, ktorá sa nachádza v bratislavskom Ružinove.

Kategórie