Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Je možné používať smartfón ekologicky?

May 17, 2024

Nižšia ekologická stopa a neobmedzené používanie vášho smartfónu idú ruka v ruke. Prečítajte si naše tipy, ktoré vám prezradia, ako to dosiahnuť.

Meníte ho ako na bežiacom páse?

Každý rok vychádza nový model telefónu, ktorý sľubuje rôzne vylepšenia. Často však ide skôr o kozmetickú evolúciu než o pravú technologickú revolúciu. Preto sa nenechajte zlákať horúcou novinkou hneď, ako vyjde, ale radšej počkajte. Ideálny interval pre výmenu telefónu je každé dva alebo tri roky

Pokazený? Opravte ho

Ubehli povestné dva roky a váš smartfón sa rozhodol vypovedať službu? Nevyhadzujte ho, ale dajte mu šancu. Výmena batérie alebo oprava rozbitého displeja vás vyjde lacnejšie ako kúpa nového telefónu. Ak sa predsa len rozhodnete pre nový telefón, starý odovzdajte na ekologickú recykláciu.

TIP: Spôsob, akým používate svoj smartfón, má vplyv na životné prostredie. Ak v danom momente nepotrebujete používať Wi-Fi, Bluetooth alebo GPS, vypnite ich. Tým znížite spotrebu energie, za čo sa vám batéria odvďačí dlhšou životnosťou.

Nový alebo repasovaný? 

Vyčarí vám úsmev predstava, ako z nového telefónu odlepujete ochranné fólie? Za novým telefónom stojí značná uhlíková stopa. Pri výrobe nového iPhone 15 Pro sa uvoľní až 66 kg CO2, čo je porovnateľné s jazdou autom z Bratislavy do Budapešti. Kúpou repasovaného smartfónu nielenže znížite svoju uhlíkovú stopu až o 90 %, ale ušetríte aj niekoľko stoviek eur.

U nás nájdete všetko pod jednou strechou

Či už máte pokazený telefón, chcete sa zbaviť starého alebo si chcete dopriať repasovaný kúsok so zárukou, obráťte sa na najväčšie centrum pre Apple na Slovensku. U nás vybavíte všetko – spoľahlivý servis, ekologickú likvidáciu elektroodpadu, výkup smartfónov za najlepšiu možnú cenu a výber z až 500 repasovaných zariadení k okamžitému odberu. 

Stačí nás navštíviť v našej predajni ITYA v OC Retro na Nevädzovej 6 v bratislavskom Ružinove.

Kategórie