Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Apple plánuje vyrábať 1,6 nm čipy

May 24, 2024

Nízka spotreba energie a extrémny výkon. Presne to môžeme očakávať od novej generácie produktov Apple, ktoré budú používať čipy vyrábané s 1,6 nm technológiou.

Kto dodáva čipy a kto potvrdil správu?

Spoločnosť TSMC, ktorá je hlavným dodávateľom čipsetov pre Apple, nám na svojej konferencii predstavila technológiu A16. Ide o 1,6 nm výrobný proces procesorov, vďaka ktorému má kupertínsky technologický gigant naozaj krásne vyhliadky do budúcnosti. 

Bol prvý

Apple sa nestal synonymom pokroku len tak pre nič za nič. Veľmi rád a často implementuje nové technológie do svojich produktov. Preto mu patrí aj prvenstvo, keď ako prvá spoločnosť na svete uviedla na trh zariadenia, ktoré v sebe skrývali revolučné procesory vyrobené 3 nm výrobným procesom. Ide o procesor A17, ktorý nájdete v iPhone 15 a iPhone 15 Pro

VEDELI STE, ŽE… procesor úplne prvého iPhonu bol od Samsungu a vyrobený 90 nm výrobným procesom?

Čo prinesie nová technológia?

Technológia A16 prinesie nové nano tranzistory a pokročilé napájanie, vďaka čomu sa dočkáme značného nárastu výkonu a zníženia spotreby. V porovnaní s aktuálnym 3 nm čipom pôjde o 8 – 10 % zvýšenie rýchlosti a o 15 – 20 % zníženie spotreby

Kedy prídu nové čipy?

Na nové iPhony s 1,6 nm procesormi si ešte nejaký ten rok počkáme, konkrétne do roku 2027. Vychádzame z toho, že nasledujúci procesor A18 bude založený na vylepšenom 3 nm výrobnom procese N3E. Nasledujúca generácia A19 (rok 2025) by mala byť prvá, kde sa použije 2 nm výrobný proces, ktorú o rok nahradí jej vylepšená verzia. 

Kategórie