Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Ako je to s vodeodolnosťou pri iPhonoch?

Aug 12, 2020

iPhony radu 7 a novšie sú považované za “nepotopiteľné” stroje. Ich majitelia sa potom častokrát čudujú, keď musia navštíviť servis s “utopeným” iPhonom. Ako to teda naozaj je? Je iPhone vodeodolný? Odpoveď na túto otázku sa dozviete v článku. 

Vodeodolný iPhone nie je vodotesný

Vodeodolný iPhone je skutočne každý od radu 7 a vyššie, lenže nie každý je aj vodotesný. Aký je rozdiel medzi týmito pojmami? Vodeodolný iPhone odolá vlhkosti a vode, nie je však prispôsobený na ponáranie a používanie pod vodnou hladinou. Taktiež rozdielna mäkkosť vody, jej zloženie a predovšetkým hĺbka, majú významný vplyv na životnosť iPhonu. Na to, aby ste vedeli, v akých podmienkach môžete váš iPhone používať, potrebujete poznať jeho IP, čiže stupeň krytia. 

Čo je to IP?

Nie, nebavíme sa o IP adrese, ale o kóde reprezentujúcom stupeň krytia. Sú ním vybavené všetky elektronické zariadenia. IP kód informuje používateľa o tom, do akých extrémov až môže zájsť, aby jeho zariadenie nebolo poškodené. Na vašom iPhone nájdete písmená IP a za nimi dve číslice. Prvá číslica symbolizuje odolnosť voči prachu a druhá voči vode. Väčšina moderných iPhonov je absolútne chránená pred prachom, s vodou je to však trochu komplikovanejšie. 

Chcem vodeodolný iPhone, ale ktorý?

So štandardom IP67 sa môže iPhone 7,7 Plus, 8, 8 Plus, X alebo XR ponoriť do hĺbky jedného metra po maximálnu dobu tridsať minút. Pokiaľ ste vášnivý plavec a radi dokumentujete vaše podvodné dobrodružstvá, zrejme vám to stačiť nebude. V tom prípade si kúpte iPhone XS a XS Max, ktoré majú štandard IP68. Vydržia pod hladinou tridsať minút v hĺbke dvoch metrov. Všetky spomenuté zariadenia sú absolútne chránené pred prachom. Pred radom 7 nie je ani jeden iPhone vodotesný. 

TIP: S iPhonom (ani vodeodolným) sa neponárajte, ak bola menená batéria či display. 

Varovanie na záver

Najčastejším spôsobom, akým môže voda preniknúť do vášho iPhone, je cez SIM kartové úložisko. Pred potápaním si vždy skontrolujte, či je váš SIM priestor poriadne uzavretý. Ani tak to však nemusí znamenať, že je váš iPhone chránený na 100 %.

Titulná foto: Karlis Dambrans / Shutterstock.com