Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Zaujímavosti, ktoré ste o Stevovi Jobsovi zaručene nevedeli

Aug 26, 2020

Steve Jobs, Apple zakladateľ a vizionár, bol nepochybne pre mnohých veľkým vzorom. Mal mimoriadny zmysel pre precíznu prácu s veľmi jasnou víziou pre pokrok. Hoci ho ale považujeme za génia moderných technológií a za stelesnenie úspechu, predsa len to bol človek so svojimi zvláštnosťami a chybičkami krásy. Ktoré sú to? O niektorých si povieme v našom článku.  

Steve Jobs mal doma veľmi fádny šatník. Bez čierneho roláka, džínsov a tenisiek si tohto vizionára ani nevieme predstaviť. Pravdou ale je, že dlhé roky ani nič iné nenosil. Jednoducho si doma vzal svoju obľúbenú čierno-modrú kombináciu a mohol sa ísť hneď venovať práci. Aspoň sa tak nemusel rozptyľovať a premýšľať, čo si práve hodiť na seba. Aj to možno považovať za znak geniálnej mysle – to nepodstatné obmedziť na minimum a venovať sa iba dôležitým veciam. Mal však aj svoje zvláštnosti, tak, ako každý. 

Čo sa naučíš, to ti nikto nevezme

Je všeobecne známe, že Apple zakladateľ Steve Jobs bol adoptovaný. Pri adopcii mali jeho biologickí rodičia iba jednu podmienku. Aby si ho zobrali dvaja vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Avšak neskôr zistili, že ani Clara, ani Paul Jobs nikdy nevyštudovali vysokú školu. Adopcia prebehla, keď obaja prisľúbili, že malý Steve získa vysokoškolské vzdelanie. Vtipné na tom je, že vysokoškolské štúdium predčasne ukončil.

Kradnúť sa nepatrí

Jobs raz okradol svojho obchodného partnera a spoluzakladateľa spoločnosti Apple Steva Wozniaka. Ešte keď len začínali, obaja vytvorili jeden herný program pre spoločnosť Atari a honorár sa dohodli rozdeliť si spravodlivo na polovicu. Avšak, keď spoločnosť Atari vyplatila 5000 dolárov Stevovi Jobsovi, ten povedal Wozniakovi, že dostal iba 700 dolárov. Wozniak si teda domov odniesol 350 dolárov a Steve Jobs si strčil do vrecka zvyšných 4650.

Apple zakladateľ a zľakol sa rodičovstva?

Jobs mal dlhú dobu nelegitímne dieťa, dcéru Lisu Brennanovú, ktorá sa mu narodila keď mal 23 rokov. Otcovstvo však odmietal. Lisinina matka ju preto musela vychovávať aj za pomoci sociálnych dávok. Nakoniec však Jobs uznal Lisu za vlastnú a preto si ako deväťročná zmenila meno na Lisa Brennan-Jobs. No aj tak sa k nej nechoval pekne. Napríklad na smrteľnej posteli jej povedal, že jej z úst páchne ako z toalety. V súčasnosti je úspešnou spisovateľkou a na svojho otca je aj napriek tomu veľmi hrdá. Nuž nečudo.

S autom sa má jazdiť a nie ho hyzdiť registračnými značkami 

Aj Steve Jobs dokázal byť otravný. Mal totiž nepríjemný zvyk parkovať na miestach pre invalidov. Tiež nikdy na svojom aute nemal registračnú poznávaciu značku. Šikovne totiž využil medzierku v kalifornskom zákone, ktorý dovoľuje šoférovať nové auto po dobu šesť mesiacov bez registračnej značky. Jednoducho si po uplynutí tejto doby zaobstaral nové auto. Na jeho obranu však možno povedať, že v tomto zvykol dopriať aj iným. Keď sa raz jedna jeho sekretárka sťažovala, že nemohla naštartovať svoje auto a prísť načas do práce, tak ju na druhý deň na stole čakali kľúče od novučičkého jaguára.

Ako vidno, aj Steve Jobs mal svoje problémy a starosti. Genialita sa v ňom miesila so záhadnosťou a ťažkou povahou. A zomrel presne tak, ako žil, s tajomstvom na perách – och wau, och wau, och wau. Čo to znamená? To žiaľ nikto nevie, a tak to už asi aj zostane. 

Titulná foto: unsplash.com

Kategórie