Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo je Apple Cinema Display?

Sep 30, 2020

S termínom Apple Cinema Display sa dnes často nestretneme. Ešte pred pár rokmi bol však hojne používaný. Čo môže za túto zmenu a čo sa za týmto pojmom vlastne ukrýva? Dozviete sa v článku…

Špecifikácia

Apple Cinema Display je termín zastrešujúci rad plochých počítačových obrazoviek vyrábaných spoločnosťou Apple. Vyrábali sa v období medzi rokmi 1999 do 2011. Vyrábali a predávali sa zároveň s radom Studio Displays, ktoré však neboli širokouhlé. Neskôr ich úplne vytlačili a Apple sa začalo orientovať na predaj Apple Cinema Display.

Parametre

Apple Cinema Display ponúkané na predaj mali viaceré rozmery. Zakúpiť ste si mohli display s obrazovkou veľkou 20, 22, 23, 24, 27 alebo 30 palcov. Display bol kompatibilný s operačnými systémami Microsoft Windows a Mac OS X

TIP: Dnes si tento displej tak ľahko nekúpite a každý, kto ho vlastní, by ho mal strážiť ako oko v hlave. Jedného dňa sa z neho možno stane technologický veterán a jeho cena pôjde nahor. 

3 dizajny

Bol vyrábaný v troch verziách. Jedna verzia sa skladala z plastového (polykarbonátového) rámu a zvyšné dve z hliníkového. Tá prvá bola vytvorená s tým úmyslom, aby farebný plast vhodne dopĺňal farebné plastové príslušenstvo počítača Power Mac G3 a Power Mac G4. Farby boli v tom čase v kurze. Dnes sa na to pozeráme ako na symbol “lacnoty” alebo gýču. Až od počítača Power Mac G5 a laptopu PowerBook G4, ktoré boli vyrobené z hliníka, sa začali používať zvyšné dve verzie. 

Zánik Apple Cinema Display

Apple Cinema Display slúžil ľuďom dvanásť rokov, no prišiel deň, keď Apple prišlo s novinkou, ktorá jeho vládu ukončila. Nazvali ju Apple Thunderbolt Display. Bol ľahší, modernejší, výkonnejší, krajší. Bola to konkurencia, s ktorou sa pomerne zastaralý a už v tom čase neefektívny Apple Cinema Display nemohol rovnať. Posledný takýto širokouhlý display bol na predaj na internetovej stránke Apple Store v auguste 2014. S jeho výrobou však firma skončila už tri roky predtým. 

Kategórie